200 år med lederutdannelse

200 år med lederutdannelse

200 år med lederutdannelse Maritime Bergen

Maritim Forum Bergensregionen har dette semesteret to studenter fra sammenlignende politikk i praksis. Nylig besøkte de Sjøkrigsskolen på Laksevåg. Her ble det omvisning på skolens område og mulighet til å teste sjøforsvarets egen skipssimulator.

Nestkommanderende på Sjøkrigsskolen, Sigvard Sandvik viste rundt på området. Studentene besøkte maskin- og datalaboratorier, hvor de fikk se noen av prosjekt-oppgavene som kadettene holdt på med. Skolen har en egen tank hvor for eksempel skipsmodeller kan testes ut. Kadettene har muligheten til å bo på skolens område og stemningen i korridorene virket avslappet og hyggelig. Det stilles likevel høye krav til ungdommene, da de i realiteten skal læres opp til det verst tenkelige – krig.

Jørgen Bratsberg, lærling på elektronikk og data-linjen, tok studentene fra Maritimt Forum med for å se på simulatorene.

Jørgen Bratsberg

På Sjøkrigsskolen finnes det flere simulatorer som lærlinger på navigatørlinjen kan bruke. Simulatorene er replikaer av skipsbroer, levert av Kongsberg Maritime, som innehar alle funksjoner en ekte bro har. Med store skjermer simuleres havet, miljø og andre fartøy.

I Sjøkrigsskolens største simulator befinner man seg på en storbro med 360 graders visuelt bilde. Det var vanskelig å forstå at broen sto stille, da studentene stadig måtte sette sjøbein. De fikk selv seile fra Vågen og ut mot Bergen vest – selv om det i realiteten neppe er lov å ligge rundt 60 knop i byfjorden. Når båten ble kastet mellom de største bølgene var det vanskelig å fatte at det kun var en simulator. Praktikant Oda Eriksen på storebroen

I simulatoren kan det også legges inn farer, synkende skip, meterhøye bølger, sludd og regn, mørklagte fartøy og helikoptre for å virkeliggjøre en nødsituasjon. De ulike simulatorene på skolen kan kobles sammen slik at kadettene på Sjøkrigsskolen kan seile med hverandre. Sjøkrigsskolen har også fem mindre simulatorer med 210 graders visuelt bilde. Den ene broen er identisk til en MTB-båt, og er dermed ypperlig egnet til å øve med.

Anlegget har en prislapp på 50 millioner kroner. Enorme mengder data skal regnes ut og behandles i sanntid for at simulatortreningen skal bli så nær virkeligheten som mulig. Det krever kraftige datamaskiner, strømtilførsel og kjøleanlegg. Å investere i simulatorer er likevel økonomisk forsvarlig. Man sparer både penger og miljøet ved innkjøp av simulator. Drivstoff og mannskap koster å drifte, og bare turen fra Bergen til nordområdene koster mange tusen kroner i drivstoff.

Tilbudet til kadettene er også bedre etter innkjøp av simulatorene. De får tilgang til simulatorene når de trenger de, og får dermed mye mer erfaring og øvelse enn om man kun hadde tilgang på «ekte» fartøy.

Praksisstudentene hilste også på sjef for Sjøkrigsskolen, Jon Ivar Kjellin. Han kunne fortelle at det snart er 200 år siden Sjøkrigsskolen ble grunnlagt. Skolen ble grunnlagt i 1817 og het da Søcadet-Institutett, og lå på Fredriksvern i Stavern. Skolen ble flyttet i 1864 til Karljohansvern i Horten og endret navn til Søkrigsskolen i 1876. Under andre verdenskrig lå skolen i Storbritannia og fra 1945 i Oslo. Siden 1960 har Sjøkrigsskolen ligget ved Wallhemsviken i Laksevåg.

Tusen takk til Sigvard Sandvik, Jon Ivar Kjellin og Jørgen Bratsberg på Sjøkrigsskolen!

Er du interessert i å gå på en av Norges mest anerkjente lederutdanninger? Søk her innen 15.april.

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Samarbeidspartnere

    Personvernerklæring for Maritime Bergen

    Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

    Les mer

    Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
    Click to enable/disable Google Fonts.
    Click to enable/disable Google Maps.
    Click to enable/disable video embeds.
    Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler