Båtflyktninger – en internasjonal utfordring

Båtflyktninger – en internasjonal utfordring

Båtflyktninger – en internasjonal utfordring Maritime Bergen

Endringer i det internasjonale farvann tyder på nye utfordringer til sjøs.

 

Fra Italia Lampedusa Foto: AFP

Fra Italia Lampedusa
Foto: AFP

Nesten daglig er det mange store og tragiske hendelser knyttet til båtflyktninger. Spesielt Italia har merket ansvaret en havarert båt med flyktninger opp til randen kan kjennes på kroppen. Bare i år har mer enn 110 000 flyktninger tatt seg inn i Europa via Middelhavet. Flere tusen har druknet på havet.

Nylig gikk Norges Rederiforbund og Flyktninghjelpen ut og slo alarm om den dramatiske økningen i antall båtflyktninger i Middelhavet. Det er en felles enighet at det er meget nødvendig med tiltak som både Norge og det internasjonale samfunnet bør gjennomføre for å respondere på denne krevende situasjonen.

Flyktninghjelpen berømmer norske skip
Sturla Henriksen, administrerende direktør i Norges Rederiforbund beskriver situasjonen som dramatisk og utfordrende blant annet fordi det nærmest daglige foretas redningsaksjoner for flyktninger.

«Bare på én dag i midten av september fikk vi meldinger om ni samtidige redningsaksjoner, med over 100 flyktninger i hver båt. Ett av våre rederier plukket opp 275 personer fra blant annet Syria og flere afrikanske land den dagen, og har deltatt i en lang rekke andre aksjoner» forteller Henriksen til Norges Rederiforbund.

Og nå venter rundt 750 000 mennesker i Nord-Afrika på første mulighet til å ta seg over Middelhavet i følge FN.
Til Norges Rederiforbund forteller Jan Egeland i Flyktninghjelpen at han berømmer de norske skipene som tar opp flyktningene, i tillegg til italienske myndigheter som bare i år har tatt imot over 60 000 mennesker.

Krever internasjonal samarbeid
Det er et stort ansvar og den berør alle. En byrde som må fordeles mellom skipene, kystvaktene i de respektive land, i tillegg til land som kan ta imot flyktningene. Ikke minst et løft fra det internasjonale samfunnet for å forebygge og håndtere konflikter der de er, slik at folk ikke kaster seg på dødsbåtene i Middelhavet, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen til Norges Rederiforbund.

Ifølge Henriksen og Egeland bør Norge bidra når EU forhåpentlig får på plass en konkret operasjon i farvannet. Videre mener de at Norske myndigheter bør også støtte norske rederi og mannskapet som deltar i disse dramatiske og ofte traumatiske redningsoperasjonene.

 

Norges Rederiforbund og Flyktninghjelpen ber norske og internasjonale myndigheter iverksette følgende fem tiltak:

• Norge må engasjere seg i fredsbygging, forebygging og håndtering av konflikt for å forhindre flyktningstrømmer.
• Flyktninger må få hjelp nærmere sitt opprinnelsesland, slikt at færre flyktninger søker flukt over Middelhavet.
• Man må jobbe aktivt mot den kyniske virksomheten som menneskesmuglerne driver i Middelhavet og i andre havområder.
• Norge må bidra aktivt til redningsoperasjoner i Middelhavet. Italia, Hellas og Malta gjør hva de kan, men må få hjelp til å ta hånd om og redde båtflyktningene.
• Norske myndigheter bør aktivt bistå skipsfarten med råd og ressurser for å sikre at norskkontrollerte skip og mannskap står best mulig rustet i møte med den stadig eskalerende flyktningstrømmen i Middelhavet.

Kilder: Norges Rederiforbund, NRK, Flyktninghjelpen.

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

  Personvernerklæring for Maritime Bergen

  Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

  Les mer

  Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
  Click to enable/disable Google Fonts.
  Click to enable/disable Google Maps.
  Click to enable/disable video embeds.
  Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler