Nesten daglig er det mange store og tragiske hendelser knyttet til båtflyktninger. Spesielt Italia har merket ansvaret en havarert båt med flyktninger opp til randen kan kjennes på kroppen. Bare i år har mer enn 110 000 flyktninger tatt seg inn i Europa via Middelhavet. Flere tusen har druknet på havet.
Nylig gikk Norges Rederiforbund og Flyktninghjelpen ut og slo alarm om den dramatiske økningen i antall båtflyktninger i Middelhavet. Det er en felles enighet at det er meget nødvendig med tiltak som både Norge og det internasjonale samfunnet bør gjennomføre for å respondere på denne krevende situasjonen.
Flyktninghjelpen berømmer norske skip
Sturla Henriksen, administrerende direktør i Norges Rederiforbund beskriver situasjonen som dramatisk og utfordrende blant annet fordi det nærmest daglige foretas redningsaksjoner for flyktninger.
«Bare på én dag i midten av september fikk vi meldinger om ni samtidige redningsaksjoner, med over 100 flyktninger i hver båt. Ett av våre rederier plukket opp 275 personer fra blant annet Syria og flere afrikanske land den dagen, og har deltatt i en lang rekke andre aksjoner» forteller Henriksen til Norges Rederiforbund.
Og nå venter rundt 750 000 mennesker i Nord-Afrika på første mulighet til å ta seg over Middelhavet i følge FN.
Til Norges Rederiforbund forteller Jan Egeland i Flyktninghjelpen at han berømmer de norske skipene som tar opp flyktningene, i tillegg til italienske myndigheter som bare i år har tatt imot over 60 000 mennesker.
Krever internasjonal samarbeid
Det er et stort ansvar og den berør alle. En byrde som må fordeles mellom skipene, kystvaktene i de respektive land, i tillegg til land som kan ta imot flyktningene. Ikke minst et løft fra det internasjonale samfunnet for å forebygge og håndtere konflikter der de er, slik at folk ikke kaster seg på dødsbåtene i Middelhavet, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen til Norges Rederiforbund.
Ifølge Henriksen og Egeland bør Norge bidra når EU forhåpentlig får på plass en konkret operasjon i farvannet. Videre mener de at Norske myndigheter bør også støtte norske rederi og mannskapet som deltar i disse dramatiske og ofte traumatiske redningsoperasjonene.
Norges Rederiforbund og Flyktninghjelpen ber norske og internasjonale myndigheter iverksette følgende fem tiltak:
• Norge må engasjere seg i fredsbygging, forebygging og håndtering av konflikt for å forhindre flyktningstrømmer.
• Flyktninger må få hjelp nærmere sitt opprinnelsesland, slikt at færre flyktninger søker flukt over Middelhavet.
• Man må jobbe aktivt mot den kyniske virksomheten som menneskesmuglerne driver i Middelhavet og i andre havområder.
• Norge må bidra aktivt til redningsoperasjoner i Middelhavet. Italia, Hellas og Malta gjør hva de kan, men må få hjelp til å ta hånd om og redde båtflyktningene.
• Norske myndigheter bør aktivt bistå skipsfarten med råd og ressurser for å sikre at norskkontrollerte skip og mannskap står best mulig rustet i møte med den stadig eskalerende flyktningstrømmen i Middelhavet.
Kilder: Norges Rederiforbund, NRK, Flyktninghjelpen.