Mange av Maritime Bergens medlemmer brukte nok en lunsj sammen med øvrige kolleger i den maritime klyngen. Denne gangen var det Bergen som cruise-by som var temaet.
Aldri før har Bergen mottatt flere cruiseturister enn i 2017-sesongen, og flere skal det bli! Hva betyr det for havnen, næringslivet, utslippene og trengselen i byen mellom de syv fjell? Og hvilke muligheter gir dette for Norges cruisehovedstad i årene som kommer?
Sammen med Norges Rederiforbund og Bergen og Omland Havnevesen inviterte Maritime Bergen til lunsjmøte på Statsraaden.
Mer enn 550.000 cruiseturister besøker Bergen i 2017-sesongen fordelt på 316 anløp. Hvordan kan veksten fortsette og hvilke grep tar næringen selv når ambisjonene er å hente flere passasjerer til byens cruisehavn?
Bergen er nettopp byen Viking Cruises fokuseres sterkest på, og Nicolai Skogland, Port Operations Manager fortalte om deres arbeid og visjoner. Viking Cruises er det eneste internasjonale cruiseskip-selskapet under norsk flagg. I tillegg har Viking et kadettprogram, noe som er med å sikre tilførselen av norske sjøfolk. Skogland kunne også opplyse om at Viking Cruises er det eneste cruiserederiet som satser på faste snuhavnsanløp i Bergen.
Snuhavn for dummies:
Når en havn er snuhavn for cruiseskip vil det si at ett cruise avsluttes og et annet begynner. Dette betyr at et slikt skip genererer mer penger til Bergen kommune. Feks må det fylles 4000 flyseter ved et passasjerskifte til et skip som rommer 2000 passasjerer.
Det har vært mye snakk om hvor mange kroner hver cruisepassasjer legger igjen i Bergen. Et estimert snitt per Bergens-gjest er nærmere 800 kr., men regner man med avgifter til staten, Bergen havn, operasjonelle kostnader etc, er summen en helt annen. Stangeland viste oss et regnestykke hvor summen i direkte inntekter fra Viking og deres gjester per anløp var på hele 4.300.000 NOK
Flere anløp og flere besøkende krever større kaikapasitet. Om cruise-næringen skal fortsette å vokse, vil verden gå tom for kaier. Dette har Arthur Kordt fra Seawalk funnet en løsning på. En «seawalk» er kort fortalt en flytende gangvei godt fortøyd med solide ankre. I sommer ble det installert to i Norge; en i Nordfjordeid og en på Nordkapp. I tillegg til å være en løsning for manglende havnekapasitet, er også Seawalk en miljøvennlig løsning; den kan nemlig også ha landstrøm.
Sandra Diana Bratland, ny markedsansvarlig for cruise i Bergen og Omland Havnevesen (BoH) fortsatte miljøfokuset og presiserte at BoH har en visjon om å være en internasjonal miljøhavn. Cruisenæringen får mye av skylden for i overkant folksomme gater og forurensning sommerstid. Bratland kunne fortelle at kun én av syv turister kommer med cruiseskip og hele 221 dager i året er helt uten anløp. Bergen og Omland Havnevesen og Maritime Bergen fokuserer igjen på miljø 9. november 2017. Da avholdes Green Port Day.
Næringssjef for Bergen kommune Elin Sjødin Drange var på plass, og hun fortalte at havnæringen er hovednæringene vi lever av i Havbyen Bergen, og her spiller cruise en viktig rolle. Også for Drange og kommunen er miljø en fanesak. I Bergen kommunes egen cruise-strategi fokuseres det blant annet på FNs bærekraftsmål. Et av disse målene er «bærekraftige byer og samfunn» Her presiserte Drange at ordet bærekraft ikke utelukkende inneholdt miljøhensyn, men også bærekraftig økonomi. Cruisenæringen har stor verdiskaping til Bergen og man må fortsatt jobbe for at denne transportformen blir enda mer miljøvennlig.