[ingress]Både antall skip og brutto tonnasje gjør Bergen til Norges sjøfartsby nummer én, men det mangfoldige maritime miljøet utgjør også en av verdens mest komplette maritime klynger. Det viser tallene i den ferske MENON-rapporten om maritim verdiskaping i Bergensregionen. [/ingress]
Bergensregionen har en sterk, maritim posisjon i verdenssammenheng. Det regionale miljøet tilbyr alt som trengs for å bygge og drifte skip av forskjellig størrelser og typer. Foruten verdensledende rederier, har Bergen hele spekteret av maritime tjenester med en spesielt sterk posisjon innen forsikring og finansiering, i tillegg til lange skipsbyggertradisjoner og utstyrsprodusenter som hevder seg på det globale markedet.
Maritim næring – global og kunnskapsbasert
Maritim næring er Norges eneste globale kunnskapsbaserte næring – og Bergensregionen har et av Norges sterkeste og mest komplette maritime miljøet. Et særtrekk med maritim virksomhet er altså at den ikke baserer seg på uttak av naturressurser, men utelukkende på menneskelig kompetanse. Det er menneskene som besitter kunnskapen og som skaper innovasjonene.
Utviklingen har forutsatt store investeringer preget av en uredd langsiktighet. Bergens strategiske styrke karakteriseres av såkalt industriell shipping, som kjennetegnes av langsiktige kontrakter og kundeforhold, og utvikling av skip etter markedets behov i et tett samarbeid mellom rederi, kundene, skipskonsulenter og verft. Miljøet kjennetegnes av en komplett, dynamisk og fremoverlent industriell shippingklynge med stadig ny, maritim knoppskyting.
Bredden og ringvirkningene av den maritime klyngen i bergensregionen er beskrevet i MENONs ferskeste rapport.
Nøkkeltall for maritim verdiskaping
Næringen skaper store verdier og utgjør en betydelig sysselsetting langs kysten. Med nærmere 80 milliarder i omsetning, 27 milliarder i verdiskaping og med 21 000 sysselsatte (inklusiv Sjøforsvaret), er maritim næring i Bergen den nest største næringen i regionen etter olje og gassvirksomhet.
Det er estimert at næringens virksomhet i regionen skaper skatteinntekter til stat og kommune tilsvarende over 6 milliarder kroner i 2011. Dette er kun skatt relatert til bedriftenes lønnskostnader, så totale skatteinntekter er derfor langt høyere.
Selv om maritim næring i utgangspunktet sysselsetter flest på land, er Bergen den byen med flest sjøfolk. Dette har vært en viktig kilde til rekruttering av kompetanse på land. I 2011 var omkring 40 % av de ansatte i klyngen totalt sysselsatt i rederier, etterfulgt av 25 % prosent i maritim tjenesteyting, 20 % i verftene og 15 % hos utstyrsleverandørene.
Høy kompetanse – høy produktivitet
Maritim næring i Bergensregionen hadde i 2011 en verdiskaping per ansatt på 1.5 millioner kroner, mens lønnskostnadene per ansatt beløp seg til 800.000 kroner. Høy lønn gagner ikke kun de ansatte i næring, men hele landet gjennom arbeidsgiveravgift og inntektsskatt til statskassen.
Bergensregionen kontrollerer over 1000 skip
Nordens største havn
I løpet av 2012 tredoblet innbyggertallet i Bergen seg i perioder grunnet de mange cruiseanløpene. Bergen havnedistrikt var Norges største havnen i 2012 av totalt transportert gods i innenriks- og utenriksfart.
Sjøforsvaret – en betydelig maritim aktør i Bergensregionen