For andre år ønsket Maritime Bergen, sammen med sine samarbeidspartnere velkommen til arrangementet Storm i et vannglass. Nærmere 100 studenter og 50 ressurspersoner møtte opp når olje, fartøy, fisk, miljø og speed-dating var på agendaen.
Regjeringen la nylig fram en historisk første havstrategi, «Ny vekst – stolt historie». Denne fokuserer på hvordan man på tvers av havnæringene skal kunne skape mer vekst og flere arbeidsplasser i årene som kommer. Maritime Bergen, GCE Subsea, NCE Maritime CleanTech, NCE Seafood Innovation Cluster og Studentorganisasjonen Springbrettet var alle på plass når mulighetene i havrommet ble presentert under Storm i et vannglass 30. mars 2017.
Etter at Line Andersen fra Maritime Bergen hadde gitt en presentasjon av shippinghovedstaden Bergen gav Siver Stendahl fra Air Liquide de unge som sikter seg inn mot olje og gass, håp og fortalte at dette er en næring vi enda skal leve av i mange år fremover.
Kikki Kleiven viste at hun var verdig Meltzer-prisen hun nylig mottok for fremragende forskningsformidling. Kikki er forsker på Bjerknes senter for Klimaforskning og måtte helle litt kaldt blod i årene på de oljeinteresserte. Selv om de fleste er enig at Norge fortsatt skal leve av olje en stund til presiserte hun, sammen med Vegard Frihammer fra Greenstat at man må tenke nytt og grønt.
Vegard har mange års erfaring fra olje- og gass og maritimt. Han har nå tittelen Green Executive og har en drøm om et nullutslippssamfunn. Planen var å ankomme arrangementet i hydrogenbil, som han ville vise studentene. Faren for parkeringsbot gjorde at bilen måtte stå. Han kunne også fortelle at om han kjørte bilen tom for det miljøvennlige drivstoffet hydrogen, var det i dag ingen steder i Norge han kunne fylle tanken.
Vegard Frihammer og Marte Jensen fra Maritime CleanTech under speed-date
Traineeprogrammet som ble startet opp i fjor, og som retter seg inn mot fiskerinæringen ble presentert og engasjerte ungdommer fra scenen ble intervjuet av HR-direktør for Grieg Seafood. Kathleen Mathisen, som alltid stiller opp for de unge, har nylig gått fra shipping- til fiskerinæringen. Et godt eksempel på hvordan man kan flytte viktig kompetanse fra en havnæring til en annen.
Samtalen på scenen viste hvor viktig det er med tilførsel av unge ansatte i næringslivet. Traineene snakket blant annet om formidling av fakta til forbrukerne, og om å få fram de positive sidene av fiskerioppdrett. Havet utgjør 70% av jordens overflate og store deler av fremtidens matproduksjon og næringsliv vil foregå i det blå.
Line Andersen, Prosjektleder fra Maritime Bergen signaliserer at neste date kan begynne.
Kvelden ble avsluttet med speed-dating, som var grunnen til at mange kom på Storm i et vannglass. Her fikk studentene sitte ned en-til-en med ansatte fra alle havnæringene. Stemningen var god, og gode samtaler og tips ble utvekslet.
«Jeg gleder meg allerede til Storm neste år!» – utbrøt en av studentene på vei ut fra dagens arrangement.