Sjøkrigsskolens kår, permitteringsregelverket og forholdet mellom akademikere og fagarbeidere var på agendaen da Maritimt Forum Bergensregionen (MFB) møtte Hordalandsbenken på Stortinget tirsdag første mars. Det er alltid en glede å treffe våre interesserte, orienterte og engasjerte politikere og det ble et svært godt kontaktmøte også denne gangen.
Sjøkrigsskolen må ivaretas
Jon Ivar Kjellin, som er sjef på Sjøkrigsskolen, holdt et innlegg om Sjøkrigsskolens betydning både for det militære- og sivile samfunnet og presiserte viktigheten av å beholde og styrke Sjøkrigsskolen som i dag er et av de fremste seter for lederutdanning i Norge. Sjøkrigsskolens plassering i Bergen er med på å gjøre vår maritime klynge unik, og gjennom alle år har samarbeidet mellom Sjøkrigsskolen og den maritime næringen vært tett og godt.
Utvid permitteringsregelverket til 52 uker
Finn Arne Rognstad fra Rolls Royce viste til de utfordrende tidene mange av våre medlemsbedrifter nå står midt oppe i. Han presenterte et brev som en rekke maritime aktører på Nordvestlandet har sendt til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og næringsminister Monica Mæland, der det bes om at permitteringsregelverket utvides til 52 uker over en toårs periode. Dette for å gi bedriftene anledning til å iverksette tiltak som kan sørge for at aktivitet opprettholdes og viktig kompetanse ivaretas gjennom bølgedalen med behov for omstillinger.
Byråkratisering og kontrollering på bekostning av fag
Linn Cecilie Moholt leder Karsten Moholt AS og presenterte en sak hun også har frontet i mediene i det siste; tillitten til faglig ekspertise har forsvunnet og har blitt erstattet av et ansvarspulveriserende kontrollregime som har virket mot sin hensikt. -Vi må snu ubalansen mellom akademikere og fagfolk. Den er ikke bærekraftig på sikt, sa Linn Moholt. – Når man ikke produserer noe selv lenger, er man rett og slett ikke i stor nok grad «hands on», og hverdagsinnovasjonen uteblir, la hun til.