For første gang ønsket Maritime Bergen og Bergen Omland Havnevesen velkommen til den helt nye konferansen Green Port Day. Konferansen skal være et årlig arrangement med fokus på grønnere løsninger i havnen.
Green Port Day fant sted 9. november og samlet sentrale samarbeidspartnere, brukere og internasjonale teknologimiljøer. Formålet med konferansen var å lære av erfaringer, samt åpne øynene for fremtidens grønne løsninger.
Finansbyråd Dag Inge Ulstein åpnet konferansen med å ønske velkommen til Bergen – inngangsporten til norske fjorder.

Dag Inge Ulstein
Årets tema var elektrifisering av havnen, og hvordan en slik teknologi kan relateres til cruisenæringen. Tilstede var blant annet representanter fra det spanske samferdselsdepartementet, og havnene i Seattle, Spania og Hamburg.
Michael McLaughlin konstaterte at Seattle ønsket å være den grønneste, og mest energibesparende havnen i Nord-Amerika. McLaughlin la vekt på fem ulike punkter for å nå denne målsettingen: samarbeid, insentiver, anerkjennelse, bruksteknologi og tariff.
Tor Aarseth gav deltakere en oppsummering og konklusjon fra en fersk rapport utgitt av DNV GL. Blant annet gav han et innblikk i hvor mye det ville kostet å tilby landsstrøm til cruiseskip. – Å investere i landstrøm til cruise er for kostbart uten økonomisk støtteordninger, sa Aarseth.
I dag vil det koste omlag 18 millioner euro uten reduksjon i skatter og avgifter for et landstrømstilbud i Bergen. DNV GL argumenterer for at det med ulike støtteordninger vil koste 4 millioner euro for samme tilbud.

Tor Aarseth. Foto: Andrea Bærland
”Vi ønsker å være en del av den grønne løsningen”- innledet Ingrid von Streng Velken, konserndirektør for Innovasjon og Utvikling fra BKK.

Ingrid von S. Velken
Velken argumenterte for mulighetene innenfor energi, og hvorfor nettopp energi skal brukes for å forme fremtiden.
– BKK må være en sterk og aktiv pådriver for videreutvikling av fremtidens løsninger. Energi-tilgjengelighet for cruiseskip i Bergen har gjennomsnittlig vært 99,996% de siste 15 årene. BKK arbeider kontinuerlig for å sikre høy kvalitet for alle kunder, og planlegger å gjøre ytterligere investeringer for å bedre forsyningssikkerheten for denne delen av Bergen i 2020 og 2025, sier Velken.
Hurtigruten holdt dagens siste innlegg, og påpekte at deres utfordrende reiserute gjorde det nødvendig å satse på utprøvd og sikker teknologi. I 2017 fikk Bergen og Omland Havnevesen 6,7 millioner i støtte til utbygging av landstrømsnlegg på Hurtigruteterminalen. Dermed kan Hurtigruten om kort til koble seg til strøm i Bergen havn!
Administerende direktør i Maritime CleanTech, Hege Økland, holdt det avsluttende innlegget på konferansen. Hun kunne med sin miljøklynge i ryggen konstatere at fremtiden er grønn, også for cruisenæringen
For konferansens fullstendige program og presentasjoner: