Det som var et 20 år gammelt subseaskip har fått et nytt liv. Etter en omfattende ombygging har hun nå blitt et av verdens mest avanserte havforskningsfartøy og skal undersøke de minst utforskede delene av havet for å dele det med oss. Skipet har akkurat vært i Bergen!
Skipet Oceanxplorer er designet av Skipsteknisk AS i Ålesund og bygget i en serie av 4 hos verftet Freire i Spania. Skipet ble døpt Volstad Surveyor i 2010 og er søsterskipet til b.a. Polar King og Polar Queen i G.C. Rieber flåten. Nå i 2020 er skipet bygget om og fylt med laboratorier, eget filmstudio og high tech-utstyr. Blant annet har skipet to miniubåter, som lar passasjerene oppleve havet på 1000 meters dyp!
Skipet er i privat eie gjennom selskapet OceanX. Amerikanske Ray Dalio besitter Oceanxplorer sammen med sønnen sin Mark. Milliardæren Dalio drifter ikke skipet utelukkende for egen glede og vinning. Gjennom «The Giving Pledge» har Ray Dalio forpliktet seg til å gi bort store deler av formuen sin til veldedige formål.
OceanX sin visjon er å skyve grensene for menneskelig kunnskap ved å benytte topp moderne forskningsutstyr og hypermoderne filmutstyr og dele forskning og opplevelser over hele verden.
I tillegg til å støtte organisasjoner med betydelige summer får også vi ta del i alt det spennende forskerne om bord på Oceanxplorer foretar seg gjennom serier som The Blue Planet. Dette er en mye snakket om serie av og med BBC og selveste Sir David Attenborough!
Tid, krefter, penger, utstyr og, ikke minst bemanning, investert i skipet kan føre til at det som ellers ikke ville blitt oppdaget for oss mennesker faktisk blir det. Skipet har vært med på oppdagelsen av en helt ny hai-art, det har forsket på tidligere usette områder på 1000 meters dyp i Antarktis, og hvordan orkaner virker inn på dypvannkoraller. Og listen bare fortsetter. Gå inn på oceanx egen nettside og utforsk alt det spennende de driver med.
Med Norge på laget
OceanX har økonomi til å samle mennesker som er best på sine områder; forskere, ingeniører, medieansatte og skipsdesignere. Og Norge er med på laget! Kongsberg leverer utstyr til forskningsskipet, og ikke minst har skipet en norsk kaptein.
Det er mye hightech om bord, sier skipets norske kaptein Roger Solem til Skipsrevyen.
Kaptein Roger Solem var om bord da Oceanxplorer lå til kai i hjemlandet, og i havbyen Bergen. Nå har skipet kastet loss og seiler videre. Det er nå på vei inn i Sognefjorden og senere skal det til Det Indiske hav og spille inn nok en BBC-serie.
Vi kan ikke annet enn å glede oss til alt forskningsskipet vil gi oss av spennende «nytt» fra havet!