Den 15. april er det søknadsfrist for høyere utdanning. Hva med å søke på Høgskulen på Vestlandet? Der kan du velge mange retninger som blant annet kan gi deg en karriere i maritim næring. Vi har snakket med studenten Camilla som peiler seg inn mot det fornybare. Vi har også tatt en prat med ansatte på skolen for å vite enda mer om utdanningsmulighetene der.
Høgskulen på Vestlandet (HVL) er et av landets største høyskoler og de har mye å velge mellom, fra helse og sosial og havteknologi, og «alt» imellom, og de opplever gode søkertall.
Vi har plass til flere studenter, og studieprogrammet er det rette for generasjonen som er opptatt av klima-, miljø-, og bærekraftspørsmål, fordi energi og energiteknologi er nøkler i å nå bærekraftmålene og å få til energiomstillingen.
Dette sier Norbert Lümmen, Førsteamanuensis på institutt for marin og maskinfag, på Høgskulen på Vestlandet.
Camilla Leikvoll, som vi har intervjuet, studerer energiteknologi. Vi i Maritime Bergen synes at det er spesielt gøy at nesten alle bacheloroppgaver i energiteknologi i år på en eller annen måte er knyttet til det maritime.
Oppgavene knytter seg til det maritime i form av forskning på havvind, beregning av energibehov til maritime anvendelser eller energisystemer til nullutslipps-fartøy.
Energiteknologi skal gi kunnskap til å utvikle og iverksette løsninger slik at samfunnet har sikker tilgang til energi fra fornybare kilder i fremtiden.
Over til Camilla. Hun er 22 år, fra Fana i Bergen og valgte energiteknologi siden hun har lyst å jobbe innenfor fornybar energi og ta et studie som er fremtidsrettet. Før hun begynte å studere visste hun at hun ville jobbe innenfor fornybar energi, og hun syntes vind er veldig spennende.
Da passet dette studiet midt i blinken! sier Camilla
Energiteknologi går innenfor forskjellige fag som bygg, elektro, maskin, maritimt, kjemi og fornybart. Dette gir en bred faglig kompetanse som gjør at man kan jobbe innenfor feks prosjektledelse i mange bransjer. Tidligere studenter fra energiteknologi jobber i selskaper som Equinor, Norsk Energi, Multiconsult, Sweco og mange andre selskaper.
Flere jenter studerer realfagligrettede utdanninger, og andelen kvinnelige søkere til HVL økte fra 2018 til 2019, og igjen fra 2019 til 2020. Camillas studie har en kvinneandel på rundt 40% av de som møter til studiestart, som er høyt sammenlignet med ingeniørfagene ved HVL sett under ett.
Camilla sier at studiet hun går på gir bred kompetanse som åpner opp for mange muligheter når hun er ferdig utdannet.
Om man legger seg til gode arbeidsvaner blir det å studere energiteknologi utrolig kjekt, og absolutt overkommelig!
I tillegg til at studiet er interessant synes Camilla at noe av det gøyeste med å gå på HVL er studentmiljøet. Det er sosialt, og i tillegg til å ha det gøy i studiehverdagen, finner studentens også på mye moro sammen på fritiden.
Man har små klasser og ulike linjeforeninger, som steller stand sosiale arrangement utenom skoletiden.
Norbert Lümmen bekrefter dette. Energistudentenes linjeforening spiller en stor rolle for det sosiale miljøet blant studentene på tvers av årskullene. Nær halvparten av studentene i hver klasse kommer fra utenfor Hordaland og faktisk fra hele landet, nord til sør, øst til vest.
Camilla skryter av høyskolen som har flinke veiledere og forelesere som er til stede for å hjelpe til på alle de spennende fagene som skolen gir deg mulighet til å studere.
Studentene får også skryt av John Tveit og de andre ansatte på Høgskulen.
Studentene viser et stort engasjement for samholdet i klassene og hele programmet. Dette gjør at nye studenter fra utenfor bygrensene inkluderes veldig raskt og godt, sier Lümmen.
Her kan du se en videosnutt fra en av Camilla sine studiedager på Høgskulen på Vestlandet
Camilla anbefaler Høgskulen på Vestlandet og studiet til de som vil opparbeide seg bred kompetanse som vil kunne åpne for mange muligheter. Spesielt har tanken om det grønne skiftet vært viktig når Camilla skulle velge utdanning – og hun er en av de unge som garantert blir med i den overgangen vi nå er midt inne i!