Fra 2021 til 2023 planlegger et av verdens største og vakreste seilskip – Statsraad Lehmkuhl – å seile jorden rundt. Får de flere samarbeidspartnere med på plass, vil Lehmkul allerede ved utgangen av året kunne bekrefte at jordomseilingen blir et faktum.
– Målet vårt er å være en flytende ambassadør for havnasjonen Norge, sier direktør i Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, Haakon Vatle
– Hva gjør jordomseiling så spesielt – blir det en tur bare for å strekke ut seilet?
– En jordomseiling er kanskje noe av det største en seiler kan være med på, men nå vi nå planlegger en jordomseiling så skal den ha en dypere mening. Den skal brukes til å fremme havnasjonen Norge, og til å spre kunnskap om hvor viktig havet er for en bærekraftig utvikling, forteller Vatle og legger til at også forskning og utdanning vil være sentrale elementer under reisen.
Verdens mest miljøvennlige seilskip i sin klasse
I havnene er det lagt opp til at skipet skal brukes til diplomati, konferanser og mottakelser. Fordelen med seilskipet er at det inn til 70 prosent av tiden kan drives med vindkraft. Som om ikke det var nok, ligger skipet an til å foreta store, miljøvennlige investeringer i 2019.
– Du kan si at vi i 100 år har vært der fremtiden skal være, for i 2019 får vi installert batteri og blir da et hybridskip.
En viktig del av jordomseilingen blir å formidle innholdet i den internasjonale havrapporten som skal legges frem i Portugal i 2020. Året etter, i 2021, starter FN sitt internasjonale havforskningstiår. Det samme året kaster Lehmkuhl loss fra Bergen.