Nok et kull med kvinnelige studenter er gjennom foredrag fra inspirerende ressurspersoner og speed-dating med næringslivet, forsøkt lokket inn i Norges nest største næring.
Kvinner i Kuling har hver høst blitt arrangert av Maritime Bergen de siste 12 årene. Tiltaket ble startet for å spre kunnskap om maritim næring som en karrieremulighet til unge kvinner, med mål om å bidra til å endre kjønnsskjevheten i næringen.
På årets arrangement kom det kvinnelige studenter fra syv ulike studiesteder og 30 forskjellige studieretninger til VilVite for å lære mer om den maritime næringen. I tillegg stilte 35 ressurspersoner fra flere segmenter av næringen. Det store antallet ressurspersoner gjorde at studentene i løpet av en ettermiddag og kveld hadde alle muligheter til å prate med ansatte fra de fleste deler av den maritime klyngen.
Kvelden startet med et innlegg fra tidligere KiK-deltaker Kristin Sand Bakken. Bakken er i dag Innovation Manager i Corvus Energy og hadde konferansierrollen på arrangementet.
Med Kristin på scenen får vi virkelig vist at arrangementet fungerer etter planen; Vi klarer å rekruttere jenter til maritim næring gjennom synliggjøring!
Kristin valgte selv næringen etter inspirasjon fra kvinnelige rollemodeller da hun som 17-åring var med på Et HAV av muligheter! Siden har vi fulgt hennes vei tett, gjennom utdanning og yrkesliv, til i dag, hvor hun selv er rollemodell for et nytt kull studenter.
På scenen sto Kristin som Innovation Manager i Corvus Energy og fortalte om hverdagen der, og utdanningene og valgene og tilfeldighetene som brakte henne til selskapet som tilbyr nullutslipps-løsninger til maritim næring.
I tillegg ble det holdt interessante foredrag fra Framo, Utkilen, Plug og Avo Consulting, som gav studentene innsikt i forskjellige segmenter og muligheter innen maritim næring. Etter foredragene fikk studentene «speeddate» ansatte i det maritime.
Vi har selvsagt også invitert inn mannlige ressurspersoner. Skal vi lykkes med en jevnere kjønnsbalanse må vi dra sammen, og menns maritime stemme er essensiell når man jobber med mangfold i form av å øke kvinneandelen til næringen.
Et engasjement som er tatt med inn i Maritime Bergen, som har som én av flere målsettinger om å øke synliggjøring av og rekruttering til maritim næring.
FRAMO
Jeanett K. Flatøy er 35 år og startet sin karriere ved Framo Flatøy i 2004, da hun tok fagbrev som industri-rørlegger. I dag er hun Kvalitets- og HMS-leder ved Framo Flatøy, i tillegg til å være ansatterepresentant i Framo-styret.
Jeanett er engasjert i å formidle det maritime budskapet og mener selv hun er heldig som får stå på scenen under Kvinner i Kuling.
Framo ble startet i 1938 som resultat av en dødsulykke med en pumpe. Frank Mohn ville lage nye, trygge pumper. I dag er det ikke bare enkle pumper som lages, men også utstyr til oljevern og brannslukking.
Jeg elsker å trekke på meg kjeledressen, men jeg ville ikke sveise hele livet.
Dette deler Jeanett da hun forteller om hvordan hun gikk fra å være industrirørlegger til å gå i en mer akademisk retning. Hun tok videre utdanning som ingeniør i undervannsteknologi og startet som mekanisk ingeniør etter endt utdannelse i 2011.
Pumpeleverandøren har et bevisst forhold til likestilling og jobber med å jevne ut balansen. Jeanett presiserte at dette ikke betyr kvotering, men at man fokuserer på å finne de beste kandidatene fra begge kjønn.
Jeanett avsluttet med å si at hun absolutt ikke er ferdig i maritim næring og gleder seg til fortsettelsen.
Utkilen
Det familieeide rederiet med over 100 år på hekken frakter kjemikalier i hovedsak her nord i verden. Siri-Anne Mjåtvedt er CEO i selskapet. Hun er én av to kvinnelige ledere av Bergens rederier, og fortalte hvordan hun endte opp i toppen.
Er du helt sprø!?
Dette var Siri-Annes første reaksjon da hun ble rådet om å søke direktør-stillingen i Utkilen. Men hun søkte og fikk jobben. Selv var hun den første kvinnelige traineene og den første kvinnelige befrakteren som rederiet Odfjell ansatte. Det var ikke bare enkelt, og hun opplevde å bli ignorert av enkelte kollegaer til hun hadde klort seg fast et helt år. Da innså man at denne ble man ikke kvitt så lett.
At Mjåtvedt var nærmere 43 da hun fikk barn, mener hun selv ha hjulpet henne frem og opp karrierestigen. Et signal om at det enda mye å jobbe med når det kommer til yrkesliv og familiepolitikk.
Siri-Anne understreker at det er mange veier og gå og mange veier til mål. Om man kan endre retning underveis.
Ta sjanser – utfordre deg selv!
PLUG
Maria Bos, som understreker at etternavnet uttales «Boss», er daglig leder i landstrømselskapet Plug. De bygger, eier og drifter egen infrastruktur. Bos sier det er travelt å være leder, men har en ektemann som har jobbet 50 prosent etter at hun tok jobben hun har i dag, noe som gjør det overkommelig.
Velg din sjef med omhu.
De rette lederne dytter sine ansatte frem, gir dem arbeidsrom og tviholder ikke på dem som ønsker seg en videre karriere.
Maria sier at hun kunne svært lite om strøm, og enda mindre om landstrøm, da hun startet i Plug. En leder sin oppgave er å bygge et godt team med mennesker som har kompetanse på det som en selv ikke kan.
Maria og Plug sitt mål er å akselerere utbyggingen av landstrøms- og ladeinfrastruktur for alle typer fartøy.
Som avslutning sa Maria at hun føler seg velkommen i det maritime miljøet, og finner det givende å jobbe i en bransje som er viktig når vi skal finne løsningene på utfordringene vi har foran oss.
Avo Consulting
De fire fra Avo fortalte at de egentlig ikke selv er helt sikre på hva selskapet driver med, men de vet det er gøy å jobbe der.
Asad, Ingeborg, Nikita og Ruth er nyfrelste shippingfolk som jobber tett på maritim næring for å hjelpe bedrifter til en bedre og mer lønnsom digital hverdag.
Det er et stort gap mellom hva som er mulig å få til med teknologi, og hva vi faktisk benytter oss av.
For at de Avo-ansatte skal være sikre på at de løser de riktige problemene, er de avhengige av tverrfaglige team som typisk kan bestå av en produktutvikler, en utvikler og en forretningsutvikler. I grensesnittet mellom disse skjer magien. Og for å lykkes med å lukke teknologigapet må man ha en helhetlig tilnærming og sikre at de riktige problemene løses.
Gjennom gode eksempler fra fire med ulike roller, ble det etter hvert klart for både oss i salen og dem på scenen hva som er Avo Consulting sin rolle.
På date med næringslivet
Etter en kaffe- & skillingsbollepause var speed-dating på agendaen – arrangementets høydepunkt. Disse én-til-én-samtaler mellom studentene og ressurspersonene er populære hos begge parter.
Datene er satt opp på forhånd, og man forsøker å matche ressurspersoner med studenter som tar lik studieretning som de selv en gang tok.
I år som årene før er det et fast gjennomgangstema som kommer fra ressurspersonene som et godt tips til de fremtidige maritime kollegaene våre, og er noe som oppsummerer dagen; Si ja!
Tusen takk til alle ressurspersonene som stilte opp som foredragsholdere og samtalepartnere:
- Agnethe Brekke, CFO, G2Ocean
- Amalie Almenningen Bu, Prosjektingeinør, LMG Marine
- Amalie Strandenes Balulu, Associate, BAHR
- Anders Dahl, Vice President Underwriting, Norwegian Hull Club
- Anders Dame Fotland, Rådgiver Havnæringene, Sparebanken vest
- Anne Systad, Senior Vice President – Head of Section America & Norway, Norwegian Hull Club
- Asad Mangal, Consultant, Avo Consulting
- Benedicte Bjorøy, Head of HR Sea & Shorer, Gearbulk
- Camilla Heggøy, Product Manager Digital fleet, Dof
- Cathrine Mellingen, Senior Group Controller, Dof
- Cathrine Otteraaen, Nestkommanderende, Sjøkrigsskolen
- Dag Raymond Rasch, EVP Atlantic, Dof Subsea
- Elisabeth Drægebø, Advisor, DNV
- Guro Bjørnes Skeie, Advokatfullmektig, Wikborg Rein
- Hanne guldbrandsøy, Prosjektleder, Karsten Moholt
- Hanen staven Haugen, Department manager energy, Kongsberg Maritime
- Hilde Laupsa, QS-HSE & Project manager, Vestdavit
- Ingeborg Dolve, Manager, Avo Consulting
- Jeanett Knappskog Flatøy, HSE & Quality Manager, FRAMO
- Kristin Bakken, Innovation Manager, Corvus Energy
- Linda Frederich, Head of Crew, Ocean Technology Group
- Liv Marit Skomsvold, HR Manager, KGJS
- Maria Bos, CEO, Plug
- Marte Helland Herdlevær, Purchaser, Grieg Maritime Group
- Nikita Heggernes, Senior Consultant, Avo Consulting
- Ruth Søyset Jensen, Senior Consultant, Avo Consulting
- Rønnaug Kamlund, Senior Advisor Recruitment & Organization Development, Odfjell
- Sandra Talce, Crew Manager, Westfal-Larsen Management
- Siri-Anne Mjptvedt, CEO, Utkilen
- Sjur Lorentzen, Ship Broker, Odfjell
- Stin Nygård Instefjord, Sustainability Manager, GC Rieber Shipping
- Stine Remøy, Underwriting Technician, Norwegian Hull Club
- Susanne Rislå Andersen, Marketing and Communication Coordinator, Framo
- Tove Pettersen, HR Manager, Westfal-Larsen Management
- BI
- Høgskulen på Vestlandet
- Høyskolen Kristiania
- Norges Handelshøyskole
- Norges Miljø- og biovitenskapelige Universitet
- Universitetet i Bergen
- Universitetet i sørøst Norge
Studieretninger:
- Bærekraftig produksjon og sirkulærøkonomi
- Bærekraftig økonomi og ledelse
- Dataingeniør
- Digital kommunikasjon og markedsføring
- Digital markedsføring og salgsledelse
- Digital økonomi og ledelse
- Energiteknologi
- Forretningsjus og økonomi
- HR og organisasjonspsykologi
- HR og personalledelse
- HR, organisasjonspsykologi og ledelse
- Informasjonsteknologi
- Innovasjon og forretningsutvikling
- Innovasjon og ledelse
- Leadership and Organisational Psychology
- Ledelse og innovasjon
- Ledelse og Organisasjonspsykologi
- Marinteknikk
- Maritime Management
- Markedsføring og merkevareledelse
- Maskiningeniør
- Organisasjonspsykologi HR og ledelse
- Psykologi
- Regnskap og revisjon
- Rettsvitenskap
- Samfunnsøkonomi
- Siviløkonomi
- Strategi og ledelse
- Økonomi og administrasjon
- Økonomi og ledelse
Uten økonomisk drahjelp er viktige arrangement som Kvinner i Kuling vanskelig å gjennomføre. Maritime Bergen takker våre økonomiske bidragsytere; WISTA, Bergen Kommune, Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse og Bergens Rederiforening.