Temaet for arrangementet var ”Blå næring – Grønt skifte” og den maritime næringens omstilling til å bli mer klima- og miljøvennlig gikk igjen i foredragene.
Åpningsinnlegget ble holdt av Eli Vassenden, styreleder i Bergens Rederiforening og COO hos Grieg Star. Hun pekte på at vi ikke kommer til å oppnå et grønt skifte med pur idealisme. Det må ligge en mulighet for profitt i det hele, og vi må våge å tenke sprekt og nytt, og kanskje utenfor komfortsonen.
Noe dramatisk må gjøres
– Hadde shippingbransjen vært et land, hadde det vært den 6. største utslippsnasjonen i verden. Kikki Kleiven fra Bjerknessenteret for klimaforskning holdt et forrykende spennende og interessant innlegg om de klimaendringen vi ser i dag og om hva vi kan vente oss fremover. Konklusjonen hennes er klar og entydig: Kloden har feber. Vi må gjøre noe dramatisk, og vi må gjøre det nå!
– Bærekraftighet vil bli et krav i fremtiden. Vi må redusere CO2-utslippene, men også sikre at færre liv går tapt, samtidig som transportkostnadene går ned, sa Bjørn K. Haugland. Han er konserndirektør i DNV GL med globalt ansvar for gruppens bærekraftige agenda. Et av hans viktigste poeng var at morgensdagens vinnere vil være de som tør å gå foran og være et steg foran konkurrentene.
Norges Rederiforbunds kommunikasjonssjef, Erik Giercksky, la vekt på behovet for globale miljøvernregler for å sikre et grønt skifte. Rederiforbundet er også opptatt av å få mest mulig godstransport fra land til sjø, som gir mye lavere utslipp. For å få til det trengs bedre infrastruktur og -vilkår fra staten.
Viste frem grønne prosjekter
Deretter fikk deltakerne presentert noen prosjekter som viste hvordan det grønne skiftet kan se ut i praksis. Grieg Green tjener nå penger på miljøvennlig opphugging av skip. Sigmund Larsen fra EnviroNor viste frem sitt konsept hvor gamle tankskip gjøres om til renseanlegg for vann.
Vi fikk også presentert et prosjekt fra marin næring. Ocean Forest er et samarbeid mellom Lerøy Seafood og Bellona som vil utvikle biologisk bærekraftige havbruk. Et annet spennende prosjekt er Short Sea Pioneer, et logistikk- og fartøyskonsept som ble presentert av Hege Økland fra NCE Maritime CleanTech.
Et poeng alle foredragsholderne vektla var at de miljøvennlige alternativene også må ha kommersiell suksess.
– Staten har viktig rolle
Konferansen ble avsluttet med en panelsamtale om hvordan den maritime klyngen kan møte det grønne skiftet. Kikki Kleiven, Bjørn Haugland og Sigmund Larsen var alle enige om at staten har en viktig rolle å spille. Når det offentlige legger ut anbud må det legges mer vekt på miljø.
– Et større miljøinnhold i anbudene vil føre til utvikling av ny teknologi. Om fokuset kun er på pris får vi bare gamle løsninger, mente Haugland.
Som vanlig ble Marinade avsluttet med en minglemiddag, med god anledning til hyggelig samvær med nye og gamle venner.
Skrevet av: Ulrik T. Sydnes