Allerede dagen etter fremleggelsen av statsbudsjettet, tirsdag 9 oktober ble Maritimt Barometer 2018 presentert for Hordalandsbenken på Stortinget. Undersøkelsen viser et sterkt ønske om bærekraftige tiltak, bedre konkurransevilkår og videre satsning på digitalisering.
I samarbeid med kystrederiene, lokalforeningene av Norges rederiforbund på Vestlandet, Maritimt forum Nordvest, Maritimt forum Stavangerregionen og Maritimt forum Haugalandet og Sunnhordaland lanserte Maritime Bergen for andre år på rad spørreundersøkelsen maritimt barometer 2018, som nå er representativ for hele Vestlandet!
Studentpraktikant i Maritime Bergen, Kjersti Kalberg, har jobbet med undersøkelsen og satt sammen med tallene og forteller at Maritimt barometer 2018 er basert på svar fra 150 bedriftsledere og representerer både store og små bedrifter med tanke på omsetning. Bedriftene som er representert hadde totalt sett en omsetning på 166 milliarder norske kroner dette regnskapsåret.
Spørreundersøkelsen gjenspeiler både bredden og dybden i havnæringene da den representerer alt fra riggselskap og rederi til tjenesteleverandører som bank og forsikring,sier studentpraktikant Kalberg.
Havnæringene er optimistiske til bærekraftige tiltak
Mandag 8 oktober la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett. Her kommer det frem at regjeringen prioriterer tiltak mot plast i havet og grønn skipsfart, de har blant annet bevilget 3 milliarder kroner til Enova og opp mot 10 millioner til tiltak mot marin forsøpling.
Også resultatene fra Maritimt Barometer viser at næringen ønsker en mer bærekraftig infrastruktur da havnæringe vil prioritere utvikling av landsdekkende infrastruktur for miljøvennlig drivstoff som gass og biodrivstoff.
Vi ser at bærekraft også er en viktig politisk sak for den maritime næringen. Hele 25 prosent av respondentene ønsker for eksempel bedre finansordninger for rederier som investerer i miljøvennlige skip, uttrykker studentpraktikanten.
Vil utvikle kompetanse innenfor digitalisering og teknologi
Når det kommer til kompetanse og innovasjon ønsker opp mot 50 prosent av havnæringene å sørge for at norsk maritim næring og norske forsknings og utdanningsmiljøer utvikler spisskompetanse innenfor digitalisering og muliggjørende teknologier.
Alt i alt viser undersøkelsen stor optimisme i havnæringene, hvor bedriftslederne spår økt omsetning og nyansettelser. Når det gjelder viktige saker for havnæringene ser man klare mønster, kommenterer Kjersti.
Rammevilkår og kompetanse ble også dratt frem i årets maritime barometer, hvor over 40 prosent av bedriftene i undersøkelsen ytret at de ønsker bedre konkurransevilkår eller likere konkurransevilkår innenfor næringen.