[ingress]Antallet piratangrep har gått ned den siste tiden, men de tre ekspertene som gjestet «Piratmøtet» var enige om en ting – det er ingen grunn til å redusere presset på piratene. [/ingress]
Storsalen på Grand var fullsatt da Bergens Rederiforening i samarbeid med Youngship satte fokus på problematikken «Piratene – også brikker i et internasjonalt spill?»
Spennende innlegg fra Anders Løvik fra NATO Shipping Centre, Haakon Svane – Beredskapskontoret til Norges Rederiforbund og Somaliaekspert og piratforsker Stig-Jarle Hansen engasjerte publikum og innledet til en frisk debatt som avslutning.
Piratvirksomheten er ikke bare et problem knyttet til skip og sjøfolk, men det hindrer også handelsveier og har blitt et problem for vanlige folk. Det har derfor vært viktig å få på plass regler for bevæpning av skip, noe som har vist seg å være en effektiv, om enn kortsiktig, beskyttelse.
Ander Løvik fra NATO shipping Centre kunne oppdatere oss på kapringsraten. Med 177 gisler og 7 skip kapret per i dag har tallene gått betydelig ned. 177 gisler er selvfølgelig altfor mange, men det er lenge siden tallene var under 200. Det ser ut til bevæpnet vakthold på skipene har hatt en vesentlig effekt. Han understreket, i likhet med Haakon Svane fra Beredskapskontoret til Norges Rederiforbund at det er viktig å ikke bruke den positive utviklingen som en hvilepute. Piratene tilpasser seg stadig.
– Ingen grunn til å slappe av, konstaterte Svane, og minnet publikummet på konsekvensene den kriminelle virksomheten har for uskyldige mennesker på land i de utsatte områdene. Blant annet er en stor del av skipene som blir ranet lastet med akutt nødhjelp til de mange sultende i regionen. Alle blir påvirket. Vi er mot pirater, men for Somalia, sier Svane.
Svane understreket videre at dette må være en dugnad. Det er ikke bare rederienes problem, og de bør heller ikke være nødt å stå for løsningen alene.
Piratforsker Stig Jarle Hansen gav deltakerne et innblikk i det geopolitiske spillet i regionen, og belyste politiske problemer som en svært viktig faktor. Med en innsikt i regionen kunne ha tilføre en ny dimensjon over interessene og styringsforholdene ved Afrikas Horn og Midtøsten, og rettet spesielt stort fokus på Yemen, hvor et korrupte ledere i militæret formidler våpen og utstyr til de kriminelle kartellene som står bak piratvirksomheten.
Kombinasjonsdrift
Piratene driver kombinasjonsdrift, spesielt siden piratvirksomhet har blitt vanskeligere, og dermed mindre lønnsomt. Akkurat nå går vi for eksempel inn i «høysesong» for menneskesmugling. Det vil si at selv om antallet piratangrep har gått ned, er problemene i Somalia på langt nær løst. Når de kriminelle kartellene klarer å tilpasse seg den væpnede beskyttelsen av skip, er det grunn til å anta at piratvirksomhet igjen kommer til å bli hovedgeskjeften til kartellene.
– Dette er rent økonomisk, og ikke ideologisk motivert kriminalitet, sier Håkon Svane.
Det vil si at så lenge man gjør piratvirksomhet så lite lønnsomt som mulig, vil det kunne bidra til å holde tallet på angrep lavt, selv om man kun fjerner «symptomene», og ikke selve «sykdommen», da kartellene fokuserer på annen, og mer lønnsom kriminell virksomhet.
Tekst: Susanne Rislå Andersen og Ola Viken Stalund