Norsk sokkel 2.0

Norsk sokkel 2.0

Norsk sokkel 2.0 2560 2560 Maritime Bergen

Under årets politiske begivenhet – Arendalsuka – var blant annet olje- og energiminister Terje Søviknes (til venstre på bildet) og Rolf Birger Pedersen fra UiB (til høyre på bildet) til stede for å snakke om den nye havbruksmineralloven, og hvordan utvinning av havbunnsmineraler ved hjelp av subseateknologi kan føre norsk oljenæring i en mer bærekraftig og lønnsom retning.

Olje- og gassutvinning har i flere tiår gitt økonomiske gevinster til den norske befolkningen og er i dag en av de mest sentrale næringene i Norge. Utvinning av havbunnsmineraler kan være det neste kapitlet i eventyret på norsk sokkel.

“For å møte den økende teknologiske etterspørselen vi ser i dag, er det viktig at vi våger å satse på havnæringene.  Disse næringene gir grunnlaget for finansieringen av en vesentlig del av norsk velferd”, forklarte olje- og energiminister Terje Søviknes under møtet.

Rolf Birger Pedersen som er senterleder ved institutt for geovitenskap ved UiB og leder av K.G Jebsen- senter for dyphavsforskning forklarer hvordan flere av mineralene som finnes på havbunnen kan bli utnyttet i elektroniske redskaper som samfunnet blir mer og mer avhengig av. Dette er for eksempel el-biler og mobiltelefoner.

“Mange av mineralene som brukes i elektronisk utstyr blir i dag hentet ut på land gjennom gruvedrift. Det er en mer bærekraftig løsning å hente ut slike mineraler fra havbunnen da dette vil redusere utslippet av svovelsyre.”påpeker Pedersen.

Lovforslaget tar utgangspunkt i konsesjonssystemet for olje- og gassutvinning i Nordsjøen og det betyr dermed at ulike selskaper får konkurrere om å få utvinne havbunnsmineraler.

 

 

 

 

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

Personvernerklæring for Maritime Bergen

Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

Les mer

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler