Et av verdens fremste kjemikalietankrederi med hovedkontor i Bergen kommer med nye miljømål som overgår selv de til International Maritime Organization.
Odfjell har mål om at karbonintensiteten skal reduseres med 50% innen 2030 sammenlignet med 2008-nivåer, og flåten skal være klimanøytral fra 2050. Dette er ambisiøse mål som strekker seg langt over de målene som er satt av International Maritime Organization (IMO).
Odfjell eier i dag en stor flåte. Ved å gjøre denne klimanøytral, vil selskapet bidra til adskillig grunnere fotavtrykk.
Vi har snakket med Øistein Jensen, Bærekraftsansvarlig i Odfjell, som mener klimaendringene er en stor fare for både samfunn og næringsliv. Derfor må blant annet rederier strebe mot å ha en mer bærekraftig operasjon.
Vi synes det er viktig å kunne sette oss ambisiøse klimamål og fortelle om det. På den måten forplikter vi oss selv til kontinuerlig utvikling, samt at går vi foran og gjør det vi kan for å bidra til å nå målene i Parisavtalen, sier Jensen til Maritime Bergen
Motsetter man seg denne endringen vil klimarisikoen som kommer i kjølvannet kunne påvirke alle virksomheter negativt. På den andre siden vil en klimapositiv operasjon skape mange viktige og spennende muligheter.
Odfjell har forpliktet seg til å følge en nullutslippsstrategi og vil utelukkende bestille fartøy uten skadelige utslipp fra 2030. Allerede nå har Odfjell fokus på reduksjon av drivstoff og fornyelse av sin flåte. De gjør investeringer i nye skip, legger penger i ny teknologi og jobber stadig for en optimalisert operasjonsmetode.
Odfjell opererer i dag en flåte på 81 tankskip, og er ett verdens fremste tankskiprederi. De er i dag involvert i produksjonen av en prototype av en 1,2 MW brenselscellemotor, som skal installeres om bord på et av Odfjells nyeste tankskip.
Allerede siden 2008 har Odfjell jobbet med miljø- og effektivitetsprogrammer – noe gjør at de i dag, 12 år etter, sitter med en redusert karbonintensitet på nesten 30 prosent. Odfjell ser utfordringene ved å sette seg svært ambisiøse klimamål, men de føler seg forpliktet til å stadig strebe mot en nullutslippsfremtid.