NHO la i dag frem sitt økonomibarometer for tredje kvartal, og det er ikke oppløftende lesning. Maritime Bergen frykter også for maritim næring, om ikke det settes inn tiltak i nærmeste fremtid.
I NHOs (Næringslivets Hovedorganisasjon) barometer er 3014 ledere spurt om hva de tenker om fremtiden for sine respektive bedrifter. Kort sagt forventer 18 prosent en verre situasjon i markedet det neste året. Dette er «all time low» på elleve år, med unntak av årets juni-barometer.
Maritime Bergen sender hvert år, i samarbeid med Maritimt Forum, ut et eget barometer for å måle trykket hos medlemsbedriftene. Maritimt Barometer vil bli lansert i etterkant av Statsbudsjettet for 2021 som legges fram onsdag 7. oktober.
Optimismen snudde
NHO-leder Ole Erik Almlid sier at det var en viss optimisme utover i sommermånedene, men så kom det en ny smittebølge med påfølgende problemer i det internasjonale markedet, som næret opp under pessimismen.
Almlid peker på leverandørindustrien knyttet til maritim sektor, og da spesielt verft og utstyrsleverandører, som de som har det spesielt ille nå. Når det kommer til å trekke veksler på oljepakken sier Almlid til VG.:
Problemet er at det bare er noen få store verft som ser ut til å nyte godt av det, ikke så mange av de små og mellomstore verftene og leverandørene. Det dreier seg om sentrale hjørnesteinsbedrifter langs hele kysten vår, som ikke får fylt opp ordrebøkene sine. Ryker de, så ryker også arbeidsplassene for godt.
Konserndirektør i Kongsberg-gruppen og styreleder i Maritimt Forum Sentralt Even Aas kommenterer også situasjonen i VG-saken:
– Norge er det eneste landet som har en komplett maritim klynge og opplever nå at det nesten ikke kommer nye bestillinger. Det skyldes krisen i Norge, men også i de internasjonale markedene, sier Aas.
Aas refererer til en ny Menon-rapport når han sier at så mye som 20.000 ansatte i maritim næring kan miste jobbene sine i løpet av de neste par årene.
Maritimt Barometer
Dette er dramatisk, med tanke på at de 86.000 som i dag jobber i den maritime klyngen, Norges nest største næring, bidrar til betydelig verdiskaping til landet vårt. Maritime Bergen måler i disse dager stemningen hos medlemmer i den maritime klyngen, ved hjelp av et eget maritimt barometer i samarbeid med Maritimt Forum. Det blir spennende om våre medlemmer har samme tanker om fremtiden som NHOs rapport presenterer
Når det kommer til NHOs barometer mener Almlid og Aas det spesielt er to krav som, om de følges, kan snu utviklingen:
Myndighetene må gjennomføre bygging av skip som man har på blokken og de må tilrettelegge for grønn oppgradering av de 90 fartøyene som opererer i Nordsjøen.
Norges Rederiforbund, ved administrerende direktør Harald Solberg var tidligere denne måneden ute og fortalte om forbundets spådommer om rekordmange skip i opplag. Om ikke kommende statsbudsjett presenterer kutt i for eksempel formueskatten på kapital som er investert i maskiner og utstyr, frykter Solberg at rekorden for skip i opplag fra 2016 vil bli knust allerede før jul.
Aas og Almlid uttrykker stor bekymring for fremtiden, som Vestlandsindeksen også gir oss en indikasjon på. Vestlandsindeksen er en kvartalsvis temperaturmåler på Vestlandets næringsliv. Der indeksen viser en markant resultatoppgang for næringslivet på Vestlandet, ser vi at det maritime fortsatt sliter.
Signalene fra finansministeren har ikke vært oppløftende i forhold til hva enkeltbedrifter kan forvente seg av økonomisk hjelp, og i etterkant av I etterkant av Vestlandsindeksen kom daglig leder i Maritime Bergen med en henstilling til ministeren. Les kronikken her.
Statsbudsjettet for 2021 legges altså fram onsdag 7. oktober. Regjeringen er i dialog med opposisjonen og Maritime Bergen er svært spent på sine medlemmers vegne.
Vi håper regjeringen innfrir med mer målrettede tiltak som vil bidra til økt aktivitet og redusere risiko og de dystre utsiktene Aas og Almlid maler, sier daglig leder i Maritime Bergen Siv Remøy-Vangen.