– Gjennom samarbeid skal det maritime miljøet avdekke hullene som kan gi forretningsmuligheter og økt bruk av naturgass på skip, forteller daglig leder i Maritimt Forum Bergensregionen, Susanne Rislå Andersen om det nye LNG- klyngesamarbeidet.
Fokuset på bruk av LNG som drivstoff på skip blir stadig mer aktuelt, og eksperter spår en kraftig vekst i antall LNG-drevne skip i årene som kommer. I dette bildet er Norge viktig. Få andre land i verden har en maritim klynge som kan spille på lag, slik vi har i Norge. Norsk forskning og utvikling av teknologi står helt sentralt i den økende bruken av LNG, ikke minst som drivstoff til store skip
– I bruk av LNG-drevne fremdriftsløsninger er det kunnskap som står i sentrum. Et klyngesamarbeid innen gassdrift av skip vil høyne kompetansefeltet som næringen her allerede er verdensledende på, og gi mulighet til å utvikle anbefalt Best Practice, sier Andersen.
Gjennom Maritime Bergen-samarbeidet har MFB fått ansvar for å samle aktørene fra hele verdikjeden innen LNG, og fra blant annet klasse, rederi, teknologileverandører og forskning. For å drive samarbeidet videre er UPTIME, kompetansesenteret innen maritim og offshore drift- og vedlikehold, med på laget.
– Dette er aktører i den maritime klyngen i Bergensregionen som besitter en enestående erfaring og kunnskap om bruk av LNG på skip. Ved å samle erfaringene fra hele verdikjeden har miljøet en unik verdensledende kompetanse, og den operative erfaringen gir regionen et spesielt fortrinn innen sikkerhetshåndtering av gassdrevne passasjerferjer og teknologiske løsninger, avslutter Susanne Rislå Andersen, og oppfordrer aktører som jobber med naturgass på skip til å ta kontakt med Maritimt Forum Bergensregionen hvis de ønsker å delta i prosjektet.