Maritimt Forum har lenge etterlyst støtte til utstyr i de maritime utdanningene. I årets budsjett går regjeringen inn for 15 millioner til utstyr i maritime utdanninger. Regjeringen foreslår også å styrke arbeidet med kvalitet og kompetanse i utdanningene med 20 millioner.
– Dette vil bli svært godt mottatt på de maritime utdanningene. At kvaliteten er god, og at elevene har nytt utstyr å trene med er avgjørende både for kvalitet men også rekruttering til utdanningene, sier Tord Dale, daglig leder i Maritimt Forum Sentralt.
Skryt for vrakpant men etterlyser kraft i satsingen på grønn skipsfart.
I budsjettforslaget lanserer regjeringen flere viktige tiltak for å beholde kompetanse i maritim næring gjennom bølgedalen vi nå er inne i. Blant annet foreslår regjeringen 12 millioner til en vrakpantording kombinert med 28 millioner i innovasjonslån. Til sammen skal bevilgningene bidra til grønn omstilling.
– Vi savner kraft i satsingen på grønn skipsfart. Dette var et hovedtema når regjeringen la frem sin maritime strategi før sommeren. Vi er svært glade for at regjeringen nå vil innføre en vrakpantordning for miljøfornyelse av gamle skip og kombinere dette med innovasjonslån, men bevilgningen på 12 millioner i vrakpant og 28 millioner til innovasjonslån framstå som litt lite ambisiøs sammenlignet med andre satsinger i budsjettet. Vi må kanskje minne om at dette er småbedrifter og tilskuddene vil sikre både grønn fornyelse og aktivitet, og er sånn sett kanskje like virkningsfulle som en rekke gründersatsinger, sier Dale
Regjeringen foreslår i budsjettet for 2016 å styrke gründersatsingen med 400 millioner. Mye av midlene gjennom Innovasjon Norge. Dale stiller nå spørsmålstegn ved gründersatsingen kontra tiltak som kan bidra til å bevare kompetanse i eksisterende næringer.
– Vi har noen næringer hvor vi er verdensledende i dag og maritim næring er en av dem. Men en rekke steder må nå folk flytte fordi de mister jobben ved det lokale verftet. Alle er enige om at aktiviteten skal opp igjen etter den bølgedalen vi er i nå, men vi får ikke ta del i den på samme måte om den lokale kompetansen har flyttet. Det er viktig å tilrettelegge for gründere, men den store mengden arbeidsplasser og viktige norske innovasjoner skapes i etablert industri, det må Stortinget ikke glemme.
Billigere landstrøm
I budsjettet foreslår også regjeringen at avgiften på landstrøm til skip skal reduseres, noe som vil gjøre landstrøm mer attraktivt. – Dette er et viktig og riktig signal fra regjeringen. Neste skritt nå er at vi må satse på utbygging av landstrøm i havner gjennom et spleiselag mellom havner, kraftselskap og staten foreksempel gjennom en egen ordning for utbygging av landstrøm i havner gjennom ENOVA sier Dale.
Regjeringens maritime strategi varslet en satsing på grønn skipsfart