Inspirerende foredrag, spennende caser og interesserte flinke studenter gav god stemning under Storm i et vannglass 2019.
Storm i et vannglass – den årlige konferansen for Bergens studenter som gir innblikk i mulighetene som finnes om man velger en yrkesvei rettet mot havet, trakk 100 deltakere 28. mars. I tillegg stilte 40 ressurspersoner fra maritim, marin og subsea-næringen, i tillegg til en god del ansatte fra det grønne.
Med gode innlegg fra Data Gumbo, Bergen Kommune, Greenstat, Develogic og Manolin fikk studentene et dypdykk i Bergens havnæringer. Studentene ble også utfordret til å delta i konkurranser fra Norled og Ocean Innovation Catapult, hvor caser skulle løses og internship kunne vinnes. Etter presentasjoner fikk studentene «speeddate» eksperter fra de havrelaterte næringene.
Havbyen Bergen ble presentert av Vidar Aarhus, Næringsrådgiver i Bergen kommune. Han understreket behovet for påfyll av kompetanse innenfor Bergens basisnæringer; maritim, marin, subsea, reiseliv, finans, fornybar og media. Fokuset lå også på bærekraftig utvikling og vekst innenfor disse viktige næringene og evne til omstilling innen den ikke fornybare energiproduksjonen. Fokus på det grønne var noe alle foredragsholderne kom inn på i sine innlegg.
Gisle Nondal representerte Ocean Innovation Catapult, et senter som skal bidra til en rask vei for nye ideer til markedet. Rosinen i pølsen var muligheten til å få en ukes internship i Ocean Innovation Catapult. For å vinne dette oppholdet må studentene levere inn forslag til markedsføringsplan, som evalueres ukene etter Storm i et vannglass.
Neste tema på scenen var subsea, nærmere bestemt Develogic ved Berit Heltne. Develogic jobbere med utvikling og produksjon av marine overvåkingsapplikasjoner. De har teknologi som samler inn data fra overalt i, over og under havet og frakter informasjonen til kundene.
Manolin er et ungt og fremadstormende selskap som retter seg mot havbruksnæringen. Natalie Brennan kom fra Australia til Norge med ønske om å jobbe i den marine næringen. Kort fortalt ønsker Manolin å koble havbruksnæringene, de integrerer datakilder og lager avanserte analyser for å optimalisere havbruksnæringen. Manolin & co har et brennende ønske om å styre næringen mot en enda mer lønnsom og bærekraftig fremtid.
Making Green happen! Hilde Holdhus skal sammen med Greenstat utvikle og drive prosjekter knyttet til bærekraftig energi og teknologi. De har fokus på prosjekter som understøtter overgangen fra fossil til fornybar energiproduksjon og forbruk, og ønsker å etablere og investere i selskaper som jobber mot dette.
Maren Lodden har selv vært deltakere på Storm i et vannglass. Nå jobber hun for Data Gumbo – et selskap som jobber med å bringe blockchain-teknologi til oljeindustrien.
Med mulighet for å vinne et treukers betalt internship, var fokuset fra publikum stort da Ivan Østvik kom på scenen.
Norled er nok et selskap i den gode rekken som satser på miljøvennlig teknologi. De har tidligere vært først ute med utslippsfrie ferger basert på batteri teknologi. Nå ønsker de å benytte seg av hydrogen for å drifte fergene sine. Per i dag er utvinner man ikke hydrogen i Norge, og det var nettopp dette studentene i salen fikk i oppgave å finne en løsning på.
På date med næringslivet
Foredragene la bakteppet til konferansens høydepunkt; Speed-dating. Her var det lagt opp til én-til-én-samtaler mellom studentene og ressurspersonene.
Maritime Bergen takker våre samarbeidspartnere studentorganisasjonen Springbrettet, GCE Ocean Technology, NCE Maritime CleanTech og Salmon Group. Uten økonomisk drahjelp er viktige arrangement som Storm i et vannglass vanskelig å gjennomføre. Vi takker derfor våre økonomiske bidragsytere; Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune, Grieg Foundation, Lerøy og Stiftelsen norsk maritim kompetanse.
Foto: Cecilie Bannow