Skal vi som sjøfartsby holde oss globalt i tet må vi stadig få inn unge mennesker med gode idéer og tiltakslyst. Maritime Bergens eget trainee-program ble i dag sparket i gang!
Syv unge, nyutdannede mennesker skal gjennom året jobbe i maritime bedrifter i Bergen. Bedriftene, og mentorer skal gi traineene en innføring i den maritime klyngen i Bergensregionen og Vestland. I tillegg er det planlagt fem samlinger som tar for seg alt fra selvutvikling og future blue business til digitalisering. Om pågående pandemi tillater, vanker det også en studietur.
Med økonomiske bidragsytere og medlemsbedrifter på laget skal Maritime Bergen skoleåret 2020-2021 gi syv unge mulighet til å få et unikt og mangfoldig innblikk i den maritime Bergensklyngen i pilotprosjektet Trainee Blue Sea.
Kick off
Pilotåret for prosjektet Trainee Blue Sea 2020-2021 er i gang! Med store lokaler som rommer traineene, foredragsholdere og mentorer, ble avstand og smittevernregler holdt med god margin under oppstartsamlingen for Maritime Bergens trainee-ordning.
Maritime Bergen startet pilotprosjektet Trainee Blue Sea for å få inn friske øyne, og unge med ny kunnskap. Disse kan samtidig hjelpe til med videre synliggjøring av næringen, slik at andre nyutdannede og studenter kan se den som et aktuelt og attraktivt sted å jobbe.
Gjennom året ønsker vi å synliggjøre mangfoldet og de spennende arbeidsmulighetene hav-næringene representerer i regionen og havbyen Bergen. Med erfaring med at synliggjøring av næringen fungerer for å tiltrekke seg unge, ønsker vi å fortsette å bidra til å rekrutter inn de klokeste hodene som kan utfordre etablerte sannheter gjennom nye synspunkter i møte med vår tids største utfordring; klimakrisen og en ny digital hverdag.
Den første dagen
Etter en runde hvor traineene presenterte seg selv, sin utdanning og bedriften de er utplassert i, holdt NHH-professor Stig Tenold en introduksjon til maritim næring. Innlegget tok kort sagt for seg hvorfor Bergen er blitt en sjøfartsby av stor betydning. Innlegget til økonomisk historie-professoren var en perfekt oppstart til trainee-året.
På programmet denne første dagen står også Øystein Meland fra Bergens Rederiforening, som også er en av de økonomiske bidragsyterne i tillegg til Bergen kommune og Sparebanken Vest. Meland vil gi selve definisjonen på et rederi og hva som kjennetegner Bergens-rederiene.
I tillegg holder Ole-Johan Haahjem innlegg om Shipmanagement. Haahjem er administrerende direktør i OSM, Norges største shipmanagement-selskap.
Skipsmegling er også en naturlig ting å svinge innom denne introduksjonsdagen. Vi har derfor besøk av Clarkson Platou ved Jørgen Hartmann og Maxime Brackman og Henrik Lahn-Johannesen fra Howe Robinson.
Knut Voraa, leder av DnB’s offshore- og shippingavdeling i Bergen forteller tilhørerne om skipsfinansiering. DNB er en av verdens største shippingbanker, og innsikten Voraa besitter er verdifull og et viktig innslag på programmet.
Det faglige denne dagen blir avsluttet med skipsforsikting, presentert av Georg Nygård ved Norwegian Hull Club. NHC forsikrer 11.000 skip verden rundt som de er på vakt for døgnet rundt.
Å få inn unge, friske øyne som kan se nye muligheter. Vi trenger en kombinasjon av unge og erfarne medarbeidere, og derfor må dette være en næring som er attraktiv å søke seg til. – Anne-Jorunn Møkster