Universitetet i Bergen har fått i oppdrag fra FN å lage en artikkelserie om bærekraftig hav. Artiklene legges ut på seks ulike språk og vil dermed være tilgjengelig for store deler av verdens befolkning. Norge er tildelt en unik rolle i formidlingen av viktige budskap i vårt globale havsamarbeid.
Hver mandag fra og med den offisielle Havdagen 8. juni vil Universitetet i Bergen legge ut en artikkel som omhandler havet i forbindelse med FNs Bærekraftsmål 14; Liv under vann.
Artiklene tar utgangspunkt i mye av det Norge er god på og er basert på grunnforskning, vitenskapelig rådgivning og utdanning. Alt rettet mot Agenda 2030, som kort fortalt er handlingsplanen for global utvikling vedtatt i FNs Generalforsamling i 2015. Det er under dette FNs 17 Bærekraftsmål ligger.
FN-organisasjonen United Nations Academic Impact (UNAI) utpekte vårt eget Bergens-universitet som knutepunkt for det fjortende bærekraftsmålet. Sammen med 16 andre anerkjente universitet verden over er UiB tildelt medansvaret i å ivareta de 17 målene. FN har merket seg UiBs engasjement, kunnskap og forskning rettet mot hav, og universitetet fungerer nå som en av FNs rådgivere på hav.
Det er i forbindelse med utnevnelsen om å være del av huben med de 17 universitetene at UiB ble bedt om å skrive de fem havartiklene. Den første ble altså lagt ut på Havdagen 8. juni og kan leses her.
Sverre Ole Drønen er seniorrådgiver med ansvar for forskningskommunikasjon rundt bærekraftsmålene på Universitetet i Bergen. Han er forfatter av serien og sier at å bli tildelt et slikt ansvar også er med på å styrke Norges posisjon i arbeidet med bærekraftig havforvaltning globalt.
Vi er langt fremme på forskning på havrelaterte utfordringer og vitenskapelig rådgivning på bærekraftsmålene. Det er gledelig at vi sammen med FN får muligheten til å dele vår kunnskap med resten av verden, sier Drønen.
De fem artiklene som slippes hver mandag fram til første uken i juli skal presentere deler av universitetets arbeid rettet mot hav. Den første artikkelen omtaler et masterkurs, med fokus på Bærekraftsmål 14, som kan gjennomføres ved universitetet. Kurset ble lansert våren 2019.
Kurset har allerede fått internasjonal oppmerksomhet og gjennom denne artikkelserien får UiB en fantastisk mulighet til å gi av vår kunnskap og våre erfaringer når det gjelder forskning og utdannelse på bærekraftsmål 14, sier Sverre Ole Drønen.
Artikkel nummer to i rekken av fem ble lagt ut i dag og tema er science diplomacy/vitenskapsdiplomati.
Når det kommer til de resterende tre artiklene er tema satt, men ikke rekkefølgen. Her vil FN være på ballen og komme med innspill til universitetet på hva som til enhver tid beveger seg hvor, slik at artiklene slippes på riktig tidspunkt. Du kan holde deg oppdatert på sakene ved å klikke på denne linken. hvor sakene fortløpende legges ut.