Vi vet at 2020 var et krevende år for de fleste, også for skipsfarten. Men det finnes også lyspunkt. Norge har rykket opp på fjerdeplass som sjøfartsnasjon. Og visste du at av de 436 skipene som ble registrert i NIS de siste fem årene, så har 150 Bergen som hjemmehavn?
Norges Rederiforbunds årlige konjunkturrapport viser at over 200 skip og rigger lå i opplag ved årsskiftet, i tillegg til at det var store inntektsfall i flere rederisegment. Vi har vært gjennom en kraftig storm det siste drøye året, og fortsatt blåser det godt. Likevel kan vi langt der fremme i horisonten dog ane smulere farvann, og vi kan allerede nå melde om godt nytt.
Vi har blant annet rykket opp fra femte til fjerde plass som verdens største sjøfartsnasjon målt i verdi. Og tross at det i januar 2021 var 204 skip og rigger i opplag, inkludert skip i segmentene deep og short sea, noe som viser en omfattende krise på tvers av segment, så er det en forventning om reduksjon av disse tallene. I løpet av året ser rederiene som Norges Rederiforbund har sjekket av med for seg at det skal bli en halvering av opplagstallene.
Vi tok en telefon til Tone Olsen Risnes som er Seniorrådgiver Avd. for Skipsregistrene, for å høre hvordan det ligger an med Norsk Internasjonalt Skipsregister.
Det er ingen tvil; Bergensrederiene har tilført aller flest skip til NIS også de siste fem årene, sier Risnes.
Bergen er hjemmehavn for nærmere 40 prosent av de snart 700 skipene vi i dag har under Norsk register, og Tone er stolt over at Bergensrederne er så trofaste mot flagget.
Vi synes det er utrolig flott at Bergensrederne ser mulighetene ved NIS- og for verdiskapningen det innebærer for hele den maritime hovedstaden, avslutter Tone Risnes.
I løpet av de siste fem årene er 436 skip registrert inn i NIS. Hele 150 av disse fartøyene har Bergen som hjemmehavn!
Til sammenligning er neste by på listen Haugesund med 45 fartøy.
I Bergen så vi i 2020 Hurtigrutene ligge til kai i ukesvis, og passasjersegmentet i sin helhet har hatt et fall på hel 46 prosent. Deep Sea og offshore- og riggselskapene har hatt reduksjon i omsetning på henholdsvis og fem prosent i året som gikk.
Rapporten til Rederiforbundet viser tunge tider hos deres medlemmer når kun tjue prosent av rederiene informerer om god kapitaltilgang – tiden er nå i tøffhetsgrad på linje med den tyngste perioden i oljekrisen.
Igjen vil vi nevne det positive som har kommet fram i rapporten; Nærmere 90 prosent har tro på at vi skal oppnå en klimanøytral flåte allerede i 2050. Mål vi kan være stolte av å strebe mot, og som er enda mer ambisiøse en IMOs.
Undersøkelsen viser også at 42 prosent planlegger å bestille nybygg i løpet av de neste fem årene. Noe som også vil kunne føre til enda flere klimavennlige fartøy.
– Med næringens samlede kunnskap og innovasjonskraft kan vi skape løsninger som verden trenger, og samtidig skape verdier og arbeidsplasser langs hele norskekysten, Sier Harald Solberg, administrerende direktør i Norges Rederiforbund på deres nettsider.
Det forutsetter at vi fører en aktiv politikk som sikrer at hele klyngen kommer seg gjennom svært utfordrende markeder i de segmentene som er sterkest berørt av koronakrisen, avslutter Solberg.