20 år gamle Boyan Slat fra Nederland engasjerer folk over hele verden med sitt «Ocean Cleanup Project» der målet er å resene havet for plast. På fredag var han gjest på Raff Fagdag.
– Når jeg dykket så jeg mere plast enn fisk. 90 prosent av havets overflate inneholder plastpartikler og utgjør en trussel for hele økosystemet i havet.
Fugl og fisk ser ikke forskjell på mat og plast og giftstoffene brytes heller ikke ned. Til slutt ender avfallet opp på matfatet vårt, forteller Slat.
Slat har designet en hundre kilometer lang lense som er forankret i havbunnen. Ved hjelp av naturlige havstrømmer fanger installasjonen opp plastpartikler som fraktes til en plattformlignende innretning, der avfallet komprimeres og deretter fraktes vekk.
– Over 30 selskap har allerede vist interesse for å kjøpe plasten som samles opp, sier Slat.
Miljødesign
Norges eneste designuke «Raff Design» har i år satt søkelys på hvordan design kan brukes som metodikk i næringslivet for å løse utfordringer.
The Ocean Cleanup Project engasjerer folk over hele verden og til nå har 100 frivillige ingeniører og forskere tatt del i prosjektet som både er kostnadseffektivt og miljøvennlig. Prosjektet har fått internasjonal oppmerksomhet og har et stort engasjement i sosiale media.
Her kan du lese mer om «Ocean Cleanup Project».
Skrevet av Merete Bratten i Business Region Bergen