Bergen regnes som Norges største skipsfartsby

Bergen regnes som Norges største skipsfartsby

Bergen regnes som Norges største skipsfartsby 150 150 Maritime Bergen

Bergen regnes som Norges største skipsfartsby

Bergen beholder stillingen som Norges suverent største skipsfartsby. 

Tross i at stadig færre skip er registrert i NIS, Norsk internasjonalt skipsregister beholder Bergen stillingen som Norges suverent største skipsfartsby i følge Dagens Næringsliv.

Per 1. oktober antall skip i NIS redusert til 523. Det er 17 færre fartøyer som fører NIS-flagg nå enn det var ved årsskiftet.

Nye data fra Sjøfartsdirektoratet avdeling Skipsregistrene i Bergen viser at 413 skip er blitt slettet i NIS-registeret siden 2010 i forbindelse med salg eller utflagging. I samme periode er 353 fartøyer ifølge seksjonssjef Ole J. Kamlund ført inn i registeret.

Bergen beholder posisjonen som Norges og Nordens ledende sjøfartsby. Nesten halvparten av alle NIS-skipene er hjemmehørende i Bergen, skriver DN.

Handelsflåten på over 1100 fartøyer

Byen er også den desidert største hjemmehavnen for fartøyer registrert i det ordinære norske skipsregisteret, Nor. Tilsammen teller den Bergensregistrerte flåten i NIS og Nor nær 500 skip.

Men ifølge lederen i Bergens Rederiforening, Øystein Meland, er det reelle tallet vesentlig høyere:

– Mye av shippingvirksomheten i Bergen er industriell skipsfart innen tørrlast og kjemikalietankfart. En betydelig del av denne aktiviteten skjer i utlandet. Som følge av dette er det mange skip som kontrolleres av rederier hjemmehørende i Bergen som av kommersielle grunner seiler under utenlandsk flagg.

– Når disse inkluderes, øker handelsflåten i Bergen ifølge våre tall til over 1100 fartøyer, sier Meland.

– Bergen har en komplett maritim klynge, forteller han.

Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi i Bergen på andre plass 

Hvis NIS og Nor sees under ett er Ålesund nummer to etter Bergen målt i antall skip med 228, foran Oslo med 164 fartøyer.

Vektet etter antall bruttoregistertonn er det Oslo-rederiet Höegh som veier tyngst i NIS-registeret med sine bilskip og enkelte av gasstankerne som drives av Höegh LNG.

Det tar en knepen førsteplass foran Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi i Bergen etter at Jebsen nylig har flagget ut seks av sine eldre fartøyer.

På de neste plassene følger Grieg Shipping i Bergen, Wilh. Wilhelmsen på Lysaker og Spar Shipping i Bergen.

Også Odfjell SE i Bergen og Solvang i Stavanger er sammen med BW-gruppen – Bergesen WorldWide-gruppen i Oslo – og Jo Tankers i Bergen på ti-på-topp-listen over rederier med NIS-registrerte skip.

Rederiforbundet antyder allikevel bekymring

Administrerende direktør Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund mener utviklingen i den norskflaggede flåten de siste ti årene gir grunn til bekymring.

– Mens den samlede norskkontrollerte flåten har vist vekst, har både andel og antall skip under norsk flagg vist en vedvarende fallende tendens. Antall skip i Nor-registeret er relativt stabilt, men vi har mistet et betydelig antall skip i NIS. Samlet sett har det norske flagget svekket seg og veksten i den norskkontrollerte flåten har skjedd under utenlandsk flagg, forteller Henriksen videre til DN.

 

Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund

Foto: Rederiforbundet

 

Kilde: Dagens Næringsliv

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

  Personvernerklæring for Maritime Bergen

  Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

  Les mer

  Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
  Click to enable/disable Google Fonts.
  Click to enable/disable Google Maps.
  Click to enable/disable video embeds.
  Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler