Budsjettforliket: Flere tiltrengte maritime behov lar vente på seg

Budsjettforliket: Flere tiltrengte maritime behov lar vente på seg

Budsjettforliket: Flere tiltrengte maritime behov lar vente på seg 2560 1707 Maritime Bergen

Regjeringspartiene Ap og Sp sammen med budsjettpartner SV, la søndag 3. desember fram avtalen om neste års statsbudsjett. Ny grønn industriordning ble lansert, men ellers var det lite å juble for.

SV la i sitt alternative statsbudsjett 2024 fram flere positive forslag. Partiet ville bevilge 1 mrd. kroner over tre år til differansekontrakter for produksjon av grønt hydrogen i Norge, øke tilskudd til bedre havner og farleder med 115 millioner kroner samt 100 millioner kroner for å få flere lærer i yrkesfag. Men dette ble dessverre ikke prioritert i budsjettforliket med regjeringspartiene.

Sett med maritime briller er følgende punkter i budsjettet verdt å merke seg:

 1. Selv om Stortinget i fjor ba regjeringen om å komme med en plan om å innføre et system for differansekontrakter for hydrogen i løpet av 2023, har regjeringen og SV ikke fulgt opp denne gangen.

 2. Refusjonsordningen for sysselsetting av norske sjøfolk (nettolønnsordningen) vil reelt sett svekkes fordi myndighetene ikke prisjusterer makstaket i ordningen i en periode med høy prisstigning.

 3. Den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften for lønn over kr. 850 000,- blir liggende fast til tross for massiv kritikk, blant annet fra både LO og NHO.

 4. Ingen nye, særskilte tiltak i forliket mellom regjeringen og SV, for å styrke det grønne skifte i maritim næring.

Noen lyspunkter fra budsjettforliket

På den positive siden har vi fått en ordning kalt «Grønn industrifinansiering» for å styrke statens kapitalvirkemidler for å realisere det grønne industriskiftet. Hva dette konkret betyr for maritime bedrifter er dog for tidlig å si.

Positivt er det også at regjeringen vil åpne et område i nord for havvind som kan utlyses senest i 2027.

Se hele avtalen her, og les mer om budsjettforliket her.

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

  Personvernerklæring for Maritime Bergen

  Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

  Les mer

  Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
  Click to enable/disable Google Fonts.
  Click to enable/disable Google Maps.
  Click to enable/disable video embeds.
  Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler