Ferdig saltede veier

Ferdig saltede veier

Ferdig saltede veier Maritime Bergen

[ingress]

Hvorfor overbelaster vi veinettet vårt med tonnevis av forurensende vogntogtransport når alle de største norske byene er koblet sammen med en fire felts vedlikeholdsfri motorvei?

[/ingress]

Tekst: Hans-Petter Bjørkli – Foto: Øyvind Ganesh

Et skip kan erstatte hundrevis av trailere og dermed spare miljøet og veinettet vårt. Hva med din egen sikkerhet? I 2011 omkom 170 mennesker på norske veier, der en stor andel av kollisjonene involverte vogntog. – Målt i sikkerhet og antall ulykker, er transport på sjøveien mange ganger tryggere, sier Susanne Rislå Andersen, daglig leder i Maritimt Forum Bergensregionen.  Når myndighetene over flere år i tillegg har uttalt at de ønsker å overføre mer av godstransporten fra land til sjø, er det et paradoks at det motsatte har skjedd. Forklaringen ligger i den ulike gebyr- og avgiftspåleggingen mellom land- og sjøtransportnæringene, utdyper hun. Maritimt Forum har fokus på at flere skal velge sjøveien.

Gebyrskog

Sjøtransporten har nærmere 30 ulike avgifter å forholde seg til, mens vei og bane har i underkant av ti. Pålegg som varegebyr, kaivederlag, losavgift og anløpsavgift er bare noen av hindringene som gjør at det sikreste og mest miljøvennlige alternativet velges bort av kunder og leverandører. Mens et skip må betale i hver havn det er innom, i tillegg til flere statlige avgifter og gebyr, betaler en lastebil bom- og fergeavgift noen steder på veien samt årlig veiavgift

Det er et steg i riktig retning at regjeringen kutter kystavgiften neste år. Denne avgiften koster næringen flere titalls millioner i året, sier Siri Hatland, administrerende direktør i Fraktefartøyenes Rederiforening. Hennes medlemmer seiler langs kysten hver dag og kjenner avgiftsregimet godt påkroppen. Sammen med Maritimt Forum og hele den maritime næringen har Fraktefartøyenes Rederiforening i flere år arbeidet for at avgiftsnivået må reduseres.

EU estimerer at dersom vi fortsetter i tilsvarende tempo og manér som i dag, vil varetransport på veinettet øke med 50 % innen 2020. For et allerede overbelastet riks- og europaveinett, er sjøtransport i utgangspunktet en åpenbar løsning, men ikke all den tid avgifter og gebyrer i snitt utgjør 40 prosent av skipenes samlede driftskostnader.

Miljøbevisste valg

Eksperter mener godstransport på sjø kan dobles de neste ti årene dersom pålegningspolitikken for skipstrafikk senkes til samme nivå som for veitransport. – Se for deg miljøeffekten av et gassdrevet godsruteskip, lik et av tungvekterne Sea-Cargo og Nor Lines for tiden har under bygging, kontra 300 semitrailere over Hardangervidda nasjonalpark, sier Hatland.

Forskjeller i pris, tid og pålitelighet på en leveranse avhenger naturligvis av avstanden det er snakk om. Det er ikke noen stor overraskelse at det mellom Bergen og Oslo per dags dato er rimeligere å sende gods landeveien.  Til miljøbevisste kunder som trenger garanti på at varer kommer frem i tide, tross snøstorm på fjellet eller kø på smale vestlandsveier; velg sjøveien.

– De ferdige saltede veiene er både fortiden, nåtiden og ikke minst fremtiden for en effektiv godstransport, konkluderer Susanne Rislå Andersen i Maritimt Forum Bergensregionen med.

Artikkelen ble publisert første gang i «Maritim» 17.oktober 2012. Les hele avisen her.

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

  Personvernerklæring for Maritime Bergen

  Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

  Les mer

  Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
  Click to enable/disable Google Fonts.
  Click to enable/disable Google Maps.
  Click to enable/disable video embeds.
  Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler