Havvind + Equinor = Maritime muligheter

Havvind + Equinor = Maritime muligheter

Havvind + Equinor = Maritime muligheter 1182 835 Maritime Bergen
Det var ikke bare klima som kom seirende ut da New York-guvernør Andrew Cuomo torsdag forrige uke annonserte at Equinor vant konkurransen om å bygge havvind tilsvarende  en produksjon på 816 MW. For er det noe våre kvinner og menn i den maritime næringen kan, så er det installasjoner til havs.

Hvis retoriske overskrifter og gripende grafikk mot formodning ikke skulle ha rukket å kapre oppmerksomheten i sommerens agurktid, så vil litt nerdefakta – kombinert med praktiske øvelser for hele familien – definitivt gjøre det. Her er det bare å stålsette solstolen og holde på hornbrillene:

Først: Setter passeren på kartet mellom Middletown, New Jersey og f.eks. New York Aquarium, Brooklyn. Deretter følg linjalen et par breddeminutter østover i retning nullmeridian (sikkert flere som også har behov for oppfriskning av sjømannskunnskapene, red.anm.).

På 20-40 meters dyp skal man her ha kommet frem til den grunne, dog høyaktuelle, havbunnen. Fremover skal den beplantes med 60 til 80 stykk monstermøller, som med en høyde på 250 meter ville nådd Eiffeltårnet i alle fall til skulderen.

New York har nemlig satt seg mål om en utbygging av havvindparker med kapasitet på 9000 MW innen 2035. Med en strømforsyning til 500.000 hjem, vil Equinor-kontrakten med antatt drift fra ultimo 2024 i alle fall gi god medfart på veien.

Prislappen på herligheten? Omtrent like mye som selskapet i starten av mai inneværende år hadde rukket å Vippse statskassen i form av skatt og utbytte: 3 milliarder dollar, vel 25 milliarder NOK. Alternativt, halvparten av kostnaden til utbyggingen av Johan Castberg-feltet (2017-kroner).

Foto (/juksekart): Equinor

Energiselskap + New York = bra for maritim næring…?

Bortsett fra tilsynelatende åvære en gladsak der at AS Norge potensielt kan håve inn grønne sedler, så kan man lett ta seg i å lure på det samme som overskriften. Så la oss se hva sjefen sjølv, Pål Eitrheim som er konserndirektør for Nye Energiløsninger i Equinor, sa til Sysla om saken.

– Norske leverandører posisjonerer seg nå innenfor dette området, og jeg vil absolutt tro at det er muligheter for norsk industri. Det finnes knapt en mer kompetent offshoreklynge enn den vi har i Norge. I delstaten New York er det krav til lokalt innhold. Hovedkontraktene vil tilbys i et internasjonalt marked hvor norske leverandører er aktuelle, fortalte Eitrheim til Sysla og la til at dette vil bygge videre på den petromaritime kompetansen innen fornybar.

Les mer her:
– Equinor: «Equinor med vinnerbud i havvindauksjon i delstaten New York», Pressemelding 19.07.2019.
– Sysla: «Amerikansk vindkraftprosjekt kan bli god business for norske leverandører», nettsak publisert 23.07.2019 07:05.

 

En tydelig lystbetont konserndirektør, Pål Eitrheim,
som blir informert om nyhetene fra across the pond.
Det var Eskil Eriksen som først fanget øyeblikket.
Foto: Eskil Eriksen / Equinor ASA.

 

 

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

Personvernerklæring for Maritime Bergen

Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

Les mer

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler