Tidenes første One Ocean Week gjennomført i Bergen

Tidenes første One Ocean Week gjennomført i Bergen

Tidenes første One Ocean Week gjennomført i Bergen 1280 854 Maritime Bergen

«Hele byen og halve Sandviken» var møtt opp for å ta i mot Statsraad Lehmkuhl på den første dagen av One Ocean Week i Bergen. Foto: Eivind Senneset, UiB

Historiens aller første One Ocean Week er over. Flere tusen mennesker har deltatt på de 150 ulike arrangementene under One Ocean Week og bidratt til å gjøre dette til en ekte bergensk folkefest. 

– I år startet festsesongen tidlig i Bergen! One Ocean Week ble en kjempesuksess, der det var stang inn på det meste. Som statsministeren slo ettertrykkeleg fast: Bergen er Havbyen i Norge! Tusen takk til alle som bidro til folkefesten, sier fylkesordfører Jon Askeland

One Ocean Week startet med brask og bram da Statsraad Lehmkuhl returnerte til Bergen etter sin 18 måneder lange jordomseiling. Titusener av mennesker møtte opp sammen med Kong Harald på Bryggen og langs Vågen for å ønske skipet og mannskapet velkommen hjem.

Kong Harald ledet velkomstkomiteen på Bryggen i Bergen da Statsraad Lehmkuhl returnerte fra jordomseilingen. Om bord i skipet fikk han hilst på de to faste kapteinene, Jens Joachim Hjort og Marcus Seidl. Foto: Statsraad Lehmkuhl

Også byrådslederen i Bergen, Rune Bakervik var strålende fornøyd med havuken.

– Havbyen Bergen fikk virkelig vist seg fra sin beste side. En bølge av glede, læring og kunnskap om fremtiden skylte inn over byen vår. Nok en gang fikk vi se at bergensere er som tidevannet – umulige å stoppe. Ikke minst har mange lagt merke til Bergens engasjement. Nå gleder jeg meg allerede til neste år og neste havuke! sier Bakervik.

Bergen – Norge Norway 17.04.2023: Mandag arrangerte Regjeringen havkonferanse i Bergen i forbindelse med One Ocean Week. Kronprins Haakon åpnet konferansen. Statsministeren deltok sammen med klima- og miljøminister Espen Barth Eide, olje- og energiminister Terje Aasland, fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. Foto: Paul S. Amundsen/Klima- og miljødepartementet

Under One Ocean Week ble det arrangert over 150 ulike arrangementer, fordelt utover de syv dagene den varte. Byen boblet over av konferanser, møter, seminarer, utstillinger, konserter og annet – både for næringslivet og byens befolkning.

Et av hovedarrangementene under havuken var regjeringens havkonferanse i Haakonshallen på Bergenhus festning. Statsminister Jonas Gahr Støre hadde tatt med seg hele fem statsråder til konferansen. Under konferansen skrøt han nesten uhemmet av Havbyen Bergen.

– Byen er bygget for å losse, lagre og laste. En by med havforskere, marinbiologer, sjøfolk, redere, fiskere, petroleumsingeniører og mange andre vannfaste yrker, sa Støre.

Fra talerstolen i Haakonshallen slå han også ettertrykkelig fast hvor Norges havhovedstad ligger.

– Bergen er havbyen, sa statsministeren kontant.

Fra venstre: prosjektleder i Maritime Bergen Even Storheim, kaptein på Statsraad Lehmkuhl Jens Joachim Hjort, direktør i Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl Haakon Vatle og daglig leder i Bergens Rederiforening Trygve Nøkleby under tirsdagens medlemsmøte om One Ocean seilasen. Foto: Krysta Alexa Singh / Maritime Bergen.

Blant de over 150 arrangementene som ble gjennomført i løpet av One Ocean Week, var Maritime Bergen arrangør og medarrangør på fire av dem. Tirsdag morgen ble det arrangert Flaggfrokost sammen med Sjøfartsdirektoratet og Bergens Rederiforening om bor på Statsraad Lehmkuhl.

Senere på dagen var store deler av toktmannskapet fra den maritime næringens egen One Ocean-seilas fra Ishigaki til Manila og øvrige medlemsbedrifter samlet i Klubben til Bergens Rederiforening. Her fikk dem som ikke hadde vært med å seile muligheten til å få et innblikk i hvordan det var å seile med den 109-år gamle seilskuten.

– Det er fantastisk å samle så mange av dem som var med oss på seilasen – et par har til og med kommet helt fra Asia for å være med på dette, sier prosjektleder i Maritime Bergen Even Storheim.

Menneskerettigheter i shipping ble løftet opp på agendaen under onsdagens seminar i samarbeid med blant andre Raftostiftelsen. Foto: Krysta Alexa Singh / Maritime Bergen.

På den spektakulære etappen fra Ishigaki i Japan til Manila på Filippinene var det 74 deltagere fra hele den norske maritime klyngen om bord – alle med ulik alder, erfaring og bakgrunn.

– Vi hadde med oss deltagere fra 17 ulike nasjonaliteter fra 4 kontinenter og vi hadde en aldersforskjell på 50 år fra eldst til yngst. Fellesnevneren for alle er at de hører til den norske maritime klyngen. Dett var et eksempel på mangfold i praksis, sier Storheim.

På onsdagen ble først menneskerettigheter i shipping løftet opp i et samarbeidsarrangement med blant annet Raftostiftelsen. Her ble det utfordringer for menneskerettigheter i shipping gjennom hele skipets verdikjede – helt fra bygging på verft til skipet skrapes.

Daglig leder i Terravera, Tord Søfteland sammen med modellerer i Terravera og student ved NTNU, Marit Nilsen presenterte modellen de har utarbeidet for DOF under onsdagens seminar om bord på Vision of the Fjords. Foto: Krysta Alexa Singh / Maritime Bergen.

Senere på dagen presenterte DOF og Stiftelsen Terravera sitt samarbeid på digitale tvillinger for skip – et verktøy som potensielt kan brukes til å kutte utslipp fra skip.

– Vi har kokt ned de komplekse variablene som inngår i det å flytte skip og velge skip til prosjekt, ned til to enkle grafer der man kam sammenligne utslippene fra to forskjellige skip. Det vi har gjort er å gi DOF en mulighet til å ta valg basert på reelle modeller. Dette kan være et reelt klimaverktøy for shipping, sier Marit Nilsen i Terravera Foundation.

 

NK og Stabssjef for Sjøforsvaret, Kjell Knut Aabrek, styreleder i Maritime Bergen Ole Jørgen Eikanger og daglig leder i Maritime Bergen, Sigvald Sveinbjørnsson under Flaggfrokosten om bord Statsraad Lehmkuhl. Foto: Krysta Alexa Singh / Maritime Bergen.

Daglig leder i Maritime Bergen Sigvald Sveinbjørnsson var godt fornøyd med gjennomføringen.

– Strålende! Mye, mye bedre enn forventet. Solen, knall. Stedet å være på, veldig bra. Mye, mye folk – langt flere enn vi hadde trodd og håpet. Dette var topp og vi gleder oss allerede til neste år, sier Sveinbjørnsson.

Maritime Bergen vil takk alle dem som deltok på arrangementene våre gjennom One Ocean Week og som bidro til at dette ble en suksess.

Takk for i år, One Ocean Week!

 

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

  Personvernerklæring for Maritime Bergen

  Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

  Les mer

  Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
  Click to enable/disable Google Fonts.
  Click to enable/disable Google Maps.
  Click to enable/disable video embeds.
  Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler