Skipstrafikk i Arktis

Skipstrafikk i Arktis

Skipstrafikk i Arktis Maritime Bergen

 Vi er i ferd med å få naturgitte forutsetninger for å åpne opp for storstilt skipstrafikk i Arktis, skriver Fædrelandsvennen.

Foto: maritimt.com
En åpen Nordøst-passasje korter ned avstanden fra Asiatiske markeder til Europeiske forbrukere med rundt en tredjedel, og dette kan ha positive ringvirkninger på miljø.I fjor sommer seilte 46 skip gjennom en nærmest isfri Nordøstpassasje, med 1,2 millioner tonn last fra Asia til Vest-Europa, noe Russlands president Vladimir Putin mener vil konkurrere med Suez-kanalen om skipstrafikken.

 – Kortere seilaser innebærer isolert sett lavere klimagassutslipp. Derimot kan kommersiell skipstrafikk i Nordøstpassasjen også by på store miljøutfordringer, mener direktør Jan Gunnar Winther med Norsk Polarinstitutt.

Winther understreker at økt skipstrafikk gjennom Arktis byr på store miljømessige utfordringer, og han er bekymret for at utviklingen går raskere enn kunnskapen om mulige konsekvenser. Både vær- og isforhold er uberegnelige, og skulle ulykken være ute, er hjelpen langt unna. En ulykke vil kunne påføre det sårbare økosystemet store skader. Likevel legger han mest vekt på de positive aspektene.

– Hvis det gjøres sikkert og trygt og uten ulykker, er det positivt for klimaet fordi de globale utslippene går ned, sier han. Han peker også på at mulighetene passasjen åpner kan bidra til å drive den globale skipstrafikken opp. Den nye passasjen vil kunne bety både tid spart, lavere kostnader- og lavere klimagassutslipp fra skipstransporten.

 Bergens Rederiforening og Maritimt Forum er opptatt av dette temaet og har tidligere satt søkelys på arktiske sjøveier og klimautfordringer blant annet på seminar under BIFF 2012. Det kan du lese om her.  

 

Tekst: Camilla Borchgrevink –
Stine Barstad, Fædrelandsvennen

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

  Personvernerklæring for Maritime Bergen

  Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

  Les mer

  Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
  Click to enable/disable Google Fonts.
  Click to enable/disable Google Maps.
  Click to enable/disable video embeds.
  Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler