VEKSTLANDET sparket i gang!

VEKSTLANDET sparket i gang!

VEKSTLANDET sparket i gang! Maritime Bergen

Norges største Rekrutteringskampanje – Vekstlandet er sparket i gang, og det maritime er med på laget! I 2013 trenger regionen vår totalt 32.000 nye medarbeidere!

Tekst: Line Andersen – Foto: Cecilie Bannow (Design Region Bergen)

Nærmere 300 var på plass da styreleder i Business Region Bergen og næringsbyråd, Gunnar Bakke åpnet festen. «- Det er herlig å bo og jobbe her!» Med her menes naturligvis Bergen og Vestlandet, eller Vekstlandet som er et mer passende navn på regionen vår. For vekst skal det bli! I løpet av 2013 skal 32.000 arbeidsplasser fylles, og det skal jobbes for at disse menneskene skal bli i regionen. Vekstlandet skal fortelle historiene om karrieremulighetene og de flotte vekstlandsbedriftene som tilbyr muligheter til kloke hoder, spesielt mellom 25 og 35 år.

Vekstlandet skal tilby utfordrende jobber til de beste. Sammen som region skal de komparative fortrinnene løftes fram og enhver myte om at det ikke finnes spennende jobber på denne siden av fjellet skal knuses!

Vekstlandet
Vi må få studentene hit – og vi må få dem til å bli. Vi må tenke Norge og være komplementære til andre byer og regioner.  Man kan ikke flytte fisken og oljeplattformene inn i Oslofjorden. Selve definisjonen på Vekstlandet skal være at det er regionen man ønsker å bo, jobbe og leve i i framtiden!

Alle skal med!
Maritimt Forum står sammen med 20 kommuner og en rekke andre samarbeidspartnere for å se på felles utfordringer. «Kampen om arbeidskraften er kampen om hvor veksten skal være.», sa Høyreleder og Statsministerkandidat Erna Solberg. «Klarer man ikke å fylle de 32.000 arbeidsplassene i løpet av 2013 går mye tapt. Arbeidssøkerne vil trekke til andre regioner som kan gi dem det de leter etter» Men hun poengterer at hele Norge skal løftes med Vekstlandet!

Et næringsliv som skaper
«Myndighetene tilrettelegger. Bedriftene skaper.» Solberg poengterte at politikerne kun la rammebetingelsene. Det er næringsliv og «de vanlige» menneskene som skaper, og som har gjort Norge til en stor nasjon i verdenssammenheng. Kompetente mennesker la grobunn for olje-eventyret, med maritim kompetanse i bunn. Et olje-eventyr som begynte i shippingnæringen, med maritime bedrifter som løftet og fortsetter å løfte fram nye tanker og idéer. Vekstlandet har kompetanse- og kunnskapsmiljøer på mange områder. Også kulturinstitusjonene er på plass i Bergensregionen – og det er fullt mulig å få jobb innen kreative bedrifter. Bergen er byen for enhver smak for de som har lyst å jobbe og bo her. Byen er faktisk kåret til en av de mest spennende weekendbyene å reise til. «-Man må bare tåle å ta med seg paraply av og til» la Solberg tørt til.

Ingen er ferdig utdannet
«Vi kan være i front, men forskning og kunnskap trengs for å holde oss her. Forskningsbevilgninger og rammebetingelser må være på plass», fortsatte Solberg. Ingen er ferdig utdannet og voksne trenger påfyll. Man må løfte kompetansen til de som allerede befinner seg i regionen og ikke utelukkende hente arbeidskraft utenfra. Og man må være åpen for alternative måter å innhente kompetanse – og det er også mange utenfra som ønsker å delta i Vekstlandet. «Samtidig må vi fjerne tankegangen at kan du ikke bøye på nynorsk, kan du ikke jobbe her!» formante Solberg. Det er viktig at de som før ikke har følt seg velkommen i arbeidslivet nå skal skjønne at de er det. Norge vil alltid være et høykostnadsland, og dette resulterer i at vi må være mer innovative enn de andre, og et av de smarteste landene å produsere og leve i.

Næringslivets største utfordring
«De fleste bedrifter forventer vekst og kompetanse er næringslivets største utfordring.» understreket Marit Warncke, administrerende direktør i Bergen Næringsråd fra talerstolen  under Vekstlandets kick off.  Foreløpige resultater i  en bedriftsundersøkelse konkluderte 2/3 av bedriftslederne at kompetent arbeidskraft er viktig tiltak for å styrke konkurranseevnen. Hele 60 % sa at rekruttering og arbeidskraft er regionens største utfordring fram mot 2030 og at det er generelt vanskelig å få tak i erfaren arbeidskraft. Da må Vekstlandet skryte av og bli kjent for det vi har i dag»

Hodejakten er i gang!
«Eg skal bli verdens kjedeligste politiker!» sa Tom-Christer Nilsen og det skulle Nilsen bli i verdens kjedeligste region. Bybanen skal gå hver dag uten at man merker det. Skolene skal kommes gjennom uten at man merker det. Det skal i all hovedsak være lett å leve i Vekstlandet. Det er derfor viktig at vi slutter å spise av hverandres kompetanse, mener Nilsen. Vi må heller hente inn mer utenfra. «Vi vet å skryte av oss selv; og vi skal lage verdens beste kampanje!» avsluttet Nilsen som stod på scenen som Fylkesordfører og frontet Vekstlandet tverrpolitisk fordi vi må stå sammen for å lykkes

Marita Scott fra Det Norske Veritas AS, er enig med Nilsen. Man tar kollegaer fra hverandre grunnet mangel på kompetent arbeidskraft. Og kvaliteten generelt forringes av manglende kompetanse. Holder ikke regionen seg på topp vil andre stjele markedet vi ønske å operere i. Vi må få alle til å forstå muligheten i regionen og dermed skape et ønske om å flytte hit.

Myteknuseren
«Vekstlandet er det største initiativet i Norden! Dette skal bli en kampanje for å fortelle de gode historiene med tung vekt på de harde fakta» presenterte Hans-Petter Nygård Hansen fra Geelmuyden.Kiese og Svein Roger Selle fra reklamebyrået MK Norway. I motsetning til myter er tall helt sanne – de kan etterprøves. 32.000 stillinger skal besettes. Bergen er shippinghovedstad nummer 1 i Norden. Salen fikk klar beskjed om at dette kick off-et forplikter.

«E dokkar me?!»

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

  Personvernerklæring for Maritime Bergen

  Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

  Les mer

  Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
  Click to enable/disable Google Fonts.
  Click to enable/disable Google Maps.
  Click to enable/disable video embeds.
  Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler