Arendalsuka 2019

Arendalsuka 2019

Arendalsuka 2019 1147 644 Maritime Bergen

Besøkende, bedriftsledere og næringslivsredaktører fylte setene til randen en hel uke til ende da sørlandsidyll møtte Vestlandets stolthet, Statsraad Lehmkuhl.

Seilskipet var fullastet med folk da Bjerknessenteret tyvstartet den politiske uken med klimatokt fra Bergen. Søndagen overtok Maritime Bergen roret og rigget skipet for tusenvis av gjester.

Så stappet av statsråder, statssekretærer og stortingsrepresentanter var State of the Ocean med Maritime Bergen på Arendalsuka 2019, at det vanskelig ikke å dulte borti en ombord på skipet. Maritime Bergen kontraherte skipet hele uken. Med oss hadde vi en rekke hovedsamarbeidspartnere, partnere og medarrangører.

Mandagen

Allerede på første arrangement mandag formiddag, startet Nansensenteret og Bjerknessenteret med det som skulle bli ett av ukens hovedtemaer; grønn omstilling i blå næring. Under tittelen Det er dejlig å være vindmølle i Danmark, stilte klimaminister Ola Elvestuen opp til debatt med bla. Jannicke Hilland, konsernsjef i BKK.

Thomas More, journalist i Sky News, fulgte opp med å sette plastutfordringene på agendaen da Bergen Næringsråd dro i gang det første av en rekke arrangementer i løpet av uken. Etter få minutters sceneskifte, stilte bla. Marit Warncke (adm.dir. Bergen Næringsråd), Tore Furevik (leder, Bjerknessenteret) og Bjørn Haugland (Norge 203040) opp til debatt under overskriften Hva kan vi skape i havet i fremtiden?

På mandagen rakk også ENOVA og NVE å by på tanker om fremtidig strømbehov fra blant andre Marius Holm i miljøstiftelsen Zero, før Maritime Bergen på kvelden dro i gang ungdomspartilederdebatten moderert av Civita-rådgiver Eirik Løkke.

Et av de absolutte høydepunktene under Arendalsuka, er partilederdebatten (med moderpartiene). Før de to gigant-skjermene rakk å vise sommerbrune toppolitikere i ultra HD, rakk vi i Maritime Bergen å flette inn et foredrag om politiske kriser, kaos og kommunikasjon med bok-aktuelle Ove Vanebo (advokat, tidligere statssekretær og FpU-leder). Forøvrig uten sammenligning. 

Tirsdagen

Med ønske om å få smaken av litt sjømannskap, rakk de heldige som sov i Statsraadens eksklusive hengekøyer en kjapp frokost før NCE Maritime CleanTech startet tirsdagen med paneldebatt om hurtigbåter. Statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Atle Hamar, og stortingsrepresentantene Tore Storehaug (KrF), Øystein Hansen (Ap) og Siv Mossleth (Sp) diskuterte miljøteknologi i nye anbudsrunder til årvåkent blikk fra CleanTech-leder Hege Økland.

Et og annet landbasert arrangement hadde lurt seg inn mellom alt det maritime. Særlig tydelig ble dette da «Goggen», samferdselsministeren, plutselig stod på dekk blant en hel haug av folk med lange titler på forskjellige språk – som indikerer at de enten er viktig, dyktig, sjef, kul eller alt på en gang.

Da Anne Grosvold (tidl. programleder NRK) dukket for å moderere debatt om omstilling og innovasjon i regionene, var i alle fall en ting sikkert: Arendalitt og bergenser, Monica Mæland, ble i alle fall ikke utnevnt til det svakeste ledd. Det ble forsåvidt heller ikke tidligere klimaminister Tine Sundtoft, PwC-partner Hege Gabrielsen eller noen av de andre som deltok.

Programmet sa kjapt adjø til landbaserte temaer og gikk over til Norsk Havbruk mot 2050, der stortingsrepresentantene Tom-Christer Nilsen (H) og Ruth Grung (Ap) deltok i flittig medningsutveksling med Tryg-direktør Tone Hjulstad, PwC-konsulent Ole A. Palm og direktør i Danske Bank Trond F. Mælingsæter.

Siden det alltid finnes flere fisk i havet, var neste arrangement Mer mat fra havet til verdens voksende befolkning i regi av UiB. Noe annet som også vokser, er cruisetrafikken. Carnival Corp. løftet derfor opp muligheten for lokal verdiskapning og samarbeid, etterfulgt av Bergen Næringsråds event om potensialet i flytende havvind der bla. stortingsrepresentant Liv Kari Eskeland (H) og adm.dir i Norges Rederiforbund, Harald Solberg trakk frem maritim kompetanseoverføring som grunnlag for fremtidig vekst.

Godt hjulpet av alle ord som ender på bokstavene «ing», fikk offshorenæring, cruise og fjorder gjennom tre arrangementer på rappen tilført sårt ettertrengt grønn konkurransekraft og kompetanse ved hjelp av elektrifisering, automatisering og digitalisering. Alle kunne klappe seg selv på skulderen for å ha uttømt listen av buzz-ord, og flere valgte den etterhvert høyt frekventerte Maritime Bergen sea lounge som sted for å belønne seg selv.

Selv om ettermiddagen markerer slutten på dagsarrangementene, vet alle at den markerer begynnelsen på kvelden. Og, i motsetning til de fleste debattantene, er kveldene i Arendal alltid ung.

Mellom havnedirektører og ordførere, byråder og byrådsledere, kunne man få med seg næringspolitisk sjef i Bergen Næringsråd, Atle Kvamme, forsøke lure storfisk som Ole-Eirik Lerøy på kroken i fleip eller fakta om sjømatbransjen. 

Hvordan kan overgangen fra dresskledde dagsarrangementer til kvelden markeres best mulig?

Hvordan kan overgangen fra næringsliv og verdiskapning under dresskledde dagsarrangementer, til kveldens ro, markeres mest mulig tydelig? Det spurte vi oss om i Maritime Bergen også. Derfor inviterte vi først Lahlum og Lysbakken til å avholde live-podcast på Statsraaden, etterfulgt av Studentnach i regi av ANSA og NSO; med bla. Kristin Clemet og Kristin Halvorsen som gjestet Marie Simonsen i Dagbladets podcast.

Onsdag og torsdag

UiB inviterte til frokost med Fargespill og det følerspråklige gullet, før røde, blå og grønne politikere fikk ordet om hydrogen og infrastruktur langs kysten. Havvind og behov for en nasjonal strategi for å utvikle en eksportrettet leverandørindustri ble diskutert enda mer i ett arrangement, før Bård Vegard Solhjell (WWF), Janniche Hilland (BKK) og Masfjorden-ordfører Karsten Totland (H) gikk løs på fornybar energi og miljø: global gevinst – lokal beskatning?

Teknologi som løsning for verdens omstilling, bærekraftig cruise og digitalisering som næringslivets største muligheter og utfordringer ble behørig diskutert i tre respektive arrangementer, før Høgskulen på Vestlandet også insisterte på at Jette Christensen (Ap), Sveinung Rotevatn (V) og Anne Beathe Tvinnerreim (Sp) at politikere bør snakke ærlig om bærekraft. Som avslutning på en sannferdig onsdag, kunne UiB avslutte kvelden med Retorikkpolitiets uredelighetsbingo med professor Jens Kjeldsen.

Torsdag morgen lærte vi mer om el-vannbuss i kollektivsystemene av NCE Maritime CleanTech, mens bla. Espen Barth Eide (Ap), Tryg-direktør Espen Opedal og NITO-president Trond Markussen debatterte hvordan dataskurkene kan bekjempes i regi av Tryg Forsikring.

Resten av torsdagen ble avsatt til Tryg Forsikring som arrangerte åpen dag med sjøvett på agendaen. De som hadde vært oppe lengst kvelden før, syntes å sette spesielt stor pris på sesjonen om hjerte- og lungeredning da de tilsynelatende fortsatte pusteøvelsene lenge etter at de hadde forlatt skipet.

Torsdag ettermiddag og kveld, rigget skipet seg for seilaset tilbake til Bergen.

Tusen takk til hovedsamarbeidspartnere, partnere, medarrangører og mannskapet om bord på Statsraad Lehmkuhl som alle bidro til at Arendalsuka 2019 ble gjennomført større og bedre enn noen gang tidligere.

 

 

MARITIME BERGENS HOVEDSAMARBEIDSPARTNERE UNDER ARENDALSUKA 2019:

 

ØVRIGE PARTNERE:
0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

Personvernerklæring for Maritime Bergen

Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

Les mer

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler