• 4. December 2018

Enova gir 50 millioner til landstrøm for cruise

Enova gir 50 millioner til landstrøm for cruise

Enova gir 50 millioner til landstrøm for cruise 1024 574 Maritime Bergen

Etter lang tid i venteboksen for støtte til landstrøm i Bergen, legger Enova endelig pengene på bordet og gir tommel opp for landstrøm til cruiseskipene i byen.

Sent, men godt

I flere år har det kommet cruiseskip til Bergen – Nordens største cruisehavn – med støpselet klart for landstrøm, uten at havnen har kunnet tilby ledningen for å koble seg på. Det får daglig leder i Maritime Bergen, Harald Victor Hove til å reagere.

– Det var på tide at havnen nå kommer like langt som cruisenæringen, sier Hove og legger til at støtten fra Enova kom sent, men godt.

Solid miljøeffekt

Anlegget som planlegges bygget av Bergen Havn har en estimert prislapp på 120 millioner kroner. Nå tilbyr altså Enova seg å dekke 50 millioner av regningen. Landstrømanlegget vil gjøre det mulig for cruiseskip som har lagt opp til det, å koble seg på strømnettet fremfor å stå til kai med motoren i gang.

– Fremfor å brenne diesel, vil skipene kunne forsynes med ren, norsk elektrisitet, forklarer Hove.

I 2018 var Bergen anløpshavn for 342 cruiseskip. Det planlagte landstrømanlegget skal være i drift i 2020 og vil kunne forsyne tre cruiseskip med strøm samtidig,. Systemet vil utvikles, eies og driftes av BKK. I Europa er det bare Hamburg og Kristiansand som har landstrømanlegg for cruiseskip. Nå jobbes det i Bergen Havn med detaljprosjektering og anbudsprosesser for å komme raskt i gang også her i byen.

 

Foto: Bergen Havn

 

Del innhold