Et HAV av muligheter!

Foto: Tove Lise Mossestad

Et HAV av muligheter!

Et HAV av muligheter! 2560 1707 Maritime Bergen

Mange av dem som formidlet utdanningsmuligheter til fremtidens arbeidstakere på VilVite 8. februar har til felles en interesse for realfag. Vi fikk høre hvordan realfag kan brukes for å løse viktige utfordringer i samfunnet og de blå næringene.

Siden 2011 har Maritime Bergen sammen med VilVite gjennomført en karrieredag for å vise mulighetene i et maritimt, realfaglig eller teknisk yrke. Et HAV av muligheter startet opp som et rent jentearrangement for å øke antall jenter som tok en realfaglig utdanning. I år ble dagen gjennomført for både gutter og jenter for første gang, og de 175 deltakerne var jevnt fordelt på begge kjønn.

Mange unge har i dag et ønske om å gjøre en forskjell og bidra til at verden blir et bedre sted å leve. Det har også mange av de som jobber i maritim næring, noe som ble godt belyst fra scenen.

Min vei fra Et HAV av muligheter til en maritim karriere
Den som ledet karrieredagen Et HAV av muligheter, var selv deltaker da hun var 17 år og funderte på hva hun skulle jobbe med som voksen. Nå er Kristin Sand Bakken 29 år og Innovation Manager i Corvus Energy, og hun kunne fortelle at retningen tok hun nettopp på grunn av inspirasjon hun fikk på arrangementet.

I pose og sekk
På FRAMO får du både i pose og sekk når det kommer til utdanning. Her kan man nemlig ta både fagbrev og studiespesialiserende. Jeanett Knappskog Flatøy var skolelei da hun startet på sitt fagbrev som industrirørlegger hos pumpeleverandøren FRAMO. Hun tok etter hvert videre utdanning som ingeniør i undervannsteknologi og startet som mekanisk ingeniør etter endt utdannelse i 2011. I dag er Jeanett Kvalitets -og HMS leder ved Framo Flatøy. FRAMO utdanner egne ansatte, jobber mot en jevnere kjønnsbalanse og har i dag ca 50 prosent kvinnelige lærlinger.

Blå muligheter på HVL
Både ansatt og student var representert fra Høgskulen på Vestlandet da elevene på Et HAV av muligheter fikk presenter mulighetene på Institutt for Maskin- og marinfag. Hos HVL kan man velge en av mange retninger som gir store muligheter innen et maritimt yrke. I tillegg til laboratorier som gir godt grunnlag for undervisning og forskning, skilter høyskolen med topp moderne lokaler, godt klassemiljø og tett kontakt med næringslivet. Hele 80 prosent av bacheloroppgavene som blir skrevet på skolen, blir det i samarbeid med en bedrift.

Havbyen Bergen
Hele 13 prosent av byens befolkning er studenter, og de fleste av dem går på Universitetet i Bergen. Havteknologitudentene fra UiB som holdt foredrag under Et HAV av muligheter kunne fortelle at det er et stort behov for realister. For å belyse dette fortalte de at det må bygges én til to vindturbiner hver uke fra i dag til 2040 for å dekke behovet for energi.

Det er økende behov for arbeidskraft innen havnæringene, og realfagskompetanse er svært ettertraktet. Norge har for eksempel per i dag, en marin verdiskapning på 90 milliarder kroner, som antas å øke til 550 milliarder kroner i 2050, og hele ni av 10 av alle som studerer realfag ved UiB får relevant jobb kort tid etter studiene.

Anything liquid
To rederier var representert på scene og stand, begge fra kjemikalietank-segmentet. Utkilen og Odfjell, kunne begge meddele at de ønsket lærlinger og kadetter. Og gjerne jenter, som er underrepresentert. Begge rederiene presenterte de mange mulighetene både på land på til sjøs.

Med verdenshavene som arbeidssted.

Nina Walde fra Utkilen. (Foto: Tove Lise Mossestad)

På scenen var også Bergen Engines, den siste motorfabrikken som er igjen i Norge, Equinor – Energiselskapet som satser på en grønnere fremtid, Odfjell Technology som går fra oljeboring til havvind, samt Sjøkrigsskolen. Skolen som tilbyr verdens beste lederutdanning! I tillegg fortalte Ent3r HVL og UiB om hvordan de hjelper elevere i ungdoms- og videregående skole med gratis leksehjelp for å bidra til at man gjennomfører, og ikke minst, får øket begeistring rundt matematikk.

Realfagstrening mer ENT3R (Foto: Tove Lise Mossestad)

Et felles budskap fra flere av dem som sto på scenen var at ingen utdanning er bortkastet og det går fint å endre retning underveis.

All utdanning er god utdanning

Etter at elevene hadde fått faglig påfyll og servering i form av donuts, wraps og smoothies, var det klart for besøk i utstillingen på VilVite. Her var alle foredragsholderne sine bedrifter representert og deltakerne fikk snakke med de de ønsket, testet ut utstillingen og deltatt på aktiviteter og konkurranser.

Corvus Energy kunne for eksempel friste med slush og Sjøkrigsskolen utfordret deltakerne til å teste ut en oppakking på 30 kg mens de tok armhevninger!

Foto: Tove Lise Mossestad

Helt på tampen av Et HAV av muligheter utlyste FRAMO vinneren av konkurransen de hadde gjennomført. Det var ekstra kjekt at hun som vant fylte 17. år denne dagen.

Tusen takk til økonomiske bidragsytere:

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

  Personvernerklæring for Maritime Bergen

  Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

  Les mer

  Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
  Click to enable/disable Google Fonts.
  Click to enable/disable Google Maps.
  Click to enable/disable video embeds.
  Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler