Fra kloakk til vann

Fra kloakk til vann

Fra kloakk til vann Maritime Bergen

thechangemakerDaglig leder i EnviroNor, Sigmund Larsen oser av energi i enhver setting hvor han presenterer sitt miljøvennlige prosjekt for skip.

Dette er mannen som etter mange år i den maritime bransjen bestemte seg for å bytte beite og kun satse på miljø.

Gjenbruk av avløpsvann 
Ideen vil forlenge skips levetid med ombygging til renseanlegg for vannproduksjon. Slik kan avløpsvann gjenbrukes til samfunnsnyttige formål som industrivann, drikkevann eller vann til landbruksformål.

Under Marinade 2015 et maritimt nettverksarrangement organisert av Maritime Bergen holdt Larsen et innlegg som sitt bærekraftige prosjekt.

– Konseptet er å benytte overkapasiteten som jeg så i tankskip. Brukes disse til ombygging til flyttbare renseanlegg, er det en rask og rimelig løsning som kan gi fersk vann, sier Larsen.

Rent vann til 3 mill. mennesker
De ombygde skipene vil ha en stor rensekapasitet, og gjennom rørledninger til og fra skipet kan det filtrerte, rensede og gjerne UV-bestrålte vannet sendes tilbake. Prosessen kan rense avløpsvannet fra 3 millioner mennesker daglig.

I 2013 involverte DNV GL seg sterkt. Bjørn K. Haugland, konserndirektør i DNV GL og ansvarlig for selskapets fornybarsatsing fortalte i høst til maritime.no at de tente på ideen fordi DNV GL lenge har vært opptatt av å bidra mer når det gjelder den globale utfordringen knyttet til mangel på vann.

DNV GL gikk inn, satte ned en prosjektgruppe og kjørte både et innovasjonsprosjekt og gjorde en teknologikvalifisering av konseptet.

EnviroNor- Gründer Larsen under Marinade 2015. Foto: MFB

Tilgjengelig teknologi og gamle skip
I samarbeid med DNV GL, Røde Kors og WWF har EnviroNor lansert flere konsepter for ulike formål. Alle med grunntanken om å være basert på tilgjengelig teknologi og gamle skip:

· The Changemaker:
Renseanlegg som tar gråvann og forurenset industriutslipp og renser det nok til at det kan brukes til vanning og industriformål, noe som avlaster drikkevannsressurser.  Det vil også bidra til drikkevannskildene ved å slippe det rensede vannet tilbake til grunnvannet.
· The Reliever: Flytende renseanlegg som i likhet første konseptet renser, men kun for utslippskvalitet, ikke til gjenbruk.
· The Water Factory: Vannrenseanlegg som er spesielt egnet for å få drikkevannskvalitet av elvevann.
· Emergency Relief Vessel: Produserer rent drikkevann fra saltvann i katastrofeområder, og kan bli mobilisert til nye lokasjoner på kort tid.

Larsen er naturlig nok avhengig av investorer for at prosjektet skal være levedyktig og er spent på fremtiden. Larsen mener at vann er vår tids olje, bare at denne ressursen kan brukes flere ganger.

På EnviroNor kan du lese mer om hvordan de arbeider og tenker

Animasjonen demonstrerer hvordan konseptene skal fungere. Video: DNV GL/EnviroNor

Skrevet av Henriette Munthe-Kaas

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

Personvernerklæring for Maritime Bergen

Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

Les mer

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler