Grieg Star med i racet om autonome skip!

Grieg Star med i racet om autonome skip!

Grieg Star med i racet om autonome skip! 300 200 Maritime Bergen

Mens bilprodusentene kjemper om å lage den første, skikkelige selvkjørende bilen, har bergensrederiet Grieg Star tanker om å gjøre noe tilsvarende – bare i en skala på litt flere dødvekttonn.

I et marked preget av tøff kamp, der Austevoll konkurrerer med Auckland, Sotra mot Shanghai og Bergen med Brasil, er det mer enn science fiction som står bak. Milevis med ledninger og elektronikk – langt mer avansert enn det som først brakte mennesker til månen – overvåkes fra Grieg Stars fjernstyrte kontrollsenter i Bergen som åpnet i april. Skipene kan seile på de syv hav. Forretningssjef med ansvar for fornyelsen er engelskmannen Matthew Duke.

– Min jobb er å legge til rette for endring, og hjelpe sjefen for avdelingen å realisere drømmen om et kontrollrom – et «Vessel support centre» – hvor vi kan bistå skipene her fra Bergen, sier 43 åringen fra Cambridge.

Foreløpig er det bare Star Laguna som overvåkes i sanntid, men i horisonten ligger i alle fall ett skip til og venter på å få systemet installert. Fra Bergen overvåkes for eksempel temperatur på eksosen, der for mange grader celsius kan indikere for høyt bruk av smøreolje. Deretter kan dette rettes opp i slik at forbruket går ned og kan gi Grieg Star store besparelser.

På spørsmål om når man kan få skip som er helt selvkjørende og uten mannskap, er imidlertid Duke litt mer nølende. Han ser ikke for seg at de største tankskipene kan seile rundt uten mennesker om bord om fem år.

– Først må vi utnytte potensialet som er der, sier han og legger til det er mye spennende teknologi som kan settes inn før selvkjørende skip er på plass.

Så langt unna er det likevel kanskje ikke, spesielt når man ser på prosjekter det jobbes med å realisere – som Yara Birkeland, verdens første autonome, helelektriske containerskip.

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

  Personvernerklæring for Maritime Bergen

  Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

  Les mer

  Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
  Click to enable/disable Google Fonts.
  Click to enable/disable Google Maps.
  Click to enable/disable video embeds.
  Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler