Ikke kjeft på oljepakken!

Ikke kjeft på oljepakken!

Ikke kjeft på oljepakken! 1140 725 Maritime Bergen

Regjeringens korona-pakke til oljenæringen treffer midt i blinken for maritim næring og teknologibedrifter som skal utvikle fremtidens utslippsfrie alternativer.

Siv Remøy-Vangen i Maritime Bergen og Fride Solbakken i Maritimt Forum for Stavangerregionen har skrevet en kronikk i DN om oljepakken.

Regjeringens korona-pakke til oljenæringen treffer midt i blinken for maritim næring og teknologibedrifter som skal utvikle fremtidens utslippsfrie alternativer.

Kritikernes fremste argument i kjølvannet av regjeringens støttepakke til oljenæringen er at pakken bidrar til å opprettholde oljeaktiviteten på bekostning av nye, grønne løsninger. De mener støtten vil forsinke overgangen til en næring som jobber med utslippsfrie alternativer. Dette stemmer ikke. Realiteten er at vi kan se langt etter grønne løsninger dersom oljenæringen ikke har midler til å investere i dem.

Kathinka Holtsmark ved Universitetet i Oslo skriver i DN at oljepakken kan koste fellesskapet minst 20 milliarder kroner. Hans Mjelva i Bergens Tidende mener «(oljepakken) kan fort bli ei sovepute for leverandørindustrien».

For å være tydelig: Ja, oljepakken kan koste, men vi, som Sunnmøringer, vil si at det er «verdt pengane». Ingen vet hva oljeprisen vil være de neste 50 årene, men resultatet kan like gjerne bli at fellesskapet tjener på pakken. Men det er ikke hovedgrunnen til at vi skal støtte oljeselskapene. Det skal vi gjøre fordi støtten forplikter til fortsatt aktivitet på norsk sokkel og til å tenke grønt. Et langsiktig scenario som er positivt for Norge uavhengig av oljeprisen. Derfor er enigheten om oljepakken så viktig – for Norge og for alle som lever langs kysten.

Alle de 225 000 kvinner og menn som jobber i olje- og gassindustrien, inkludert de 90 000 som jobber i maritim næring, er sentrale brikker når vi nå skal flytte kunnskap og erfaring fra det fossile til det bærekraftige. Uten pakken ville oljenæringen kuttet i investeringer og aktivitet som ville rammet arbeidsplasser langs hele kysten. Nå får vi kanskje akkurat det handlingsrommet vi trenger til å fortsette omstillingen. Grønn teknologi og nye produkter blir ikke utviklet over natten, og en bransje uten penger er ikke i stand til å investere i miljøvennlige løsninger. Vi i maritim næring er glad for at flertallet på Stortinget forstår dette.

I Norge, og særlig på Vestlandet, har leverandørindustrien og maritim næring utviklet seg i takt med endringene, i takt med nye behov og i takt med mulighetene. Vi har ryggen mot fjellene og blikket vendt utover mot havet. Vi har omstilling i ryggmargen. Pakken er en investering i bedriftene som skal sikre fremtidens arbeidsplasser langs hele kysten, og et bidrag til de bedriftene som utvikler banebrytende, miljøvennlig teknologi. Dette er kompetanse vi kan eksportere og bygge ny kunnskap, nye produkter og nye arbeidsplasser på.

Oljepakken er derfor ikke en gavepakke til oljeselskapene, men en gavepakke til AS Norge.

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

  Personvernerklæring for Maritime Bergen

  Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

  Les mer

  Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
  Click to enable/disable Google Fonts.
  Click to enable/disable Google Maps.
  Click to enable/disable video embeds.
  Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler