Kvalitetsstempel i millionklassen

Foto: Kongsberg Gruppen

Kvalitetsstempel i millionklassen

Kvalitetsstempel i millionklassen 1200 643 Maritime Bergen

EU går inn for å støtte norsk skipsleverandørindustri med 200 millioner kroner. Pengene går til prosjektet som skal teste ut teknologi for autonome skip og er et av de største bidragene til norsk næringsliv.

Det er EU sitt forskningsprogram som tildeler pengene til prosjektet Autoship Horizon 2020. Prosjektet er et samarbeid mellom Kongsberg Gruppen, Maritime Bergen sitt medlem Sintef og flere andre aktører.

Gjennom prosjektet vil Norge få et forsprang innen neste generasjons autonom transport og havbruk. I følge myndighetene og bransjen selv er det et sterkt ønske om at dette blir et stort vekstområde for norsk næringsliv i årene fremover, står det i E24.

For Shippingkonferansen «LeaderShip 2019» var autonome og kunstig intelligens et sentralt tema. Dette er en årlig konferanse som NHH arrangerer i samarbeid med Maritime Bergen, Bergens Rederiforening, WISTA Norway og YoungShip.

NHH-professor Roar Os Ådland som deltok under konferansen mente den gang at shippingnæringen i større grad vil ta i bruk sofistikert teknologi og datadrevne avgjørelser, og etter hvert også kunstig intelligens og autonome system.

Det ser ut som Ådland fikk rett i sine påstander. Forskingsprosjektet Autoship Horizon vil både omfatte fiskeforfartøyet Eidsvaag Pioneer og frakteskip eid av Blue Line Logistics. I tillegg til de to innenfor Autoship Horizon, er Kongsberg Maritime involvert i to andre betydelige prosjekter i Norge. Automatisering av fraktskipet Yara Birkeland og utvikling av helautomatisk overfart av Bastø-fergen mellom Horten og Moss.

Fordelen med autonom transport vil ifølge Sintef være selvstyrende kjøretøy som gjør transport av både gods og personer enklere, sikrere, mer effektivt og mer miljøvennlig.

 

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

  Personvernerklæring for Maritime Bergen

  Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

  Les mer

  Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
  Click to enable/disable Google Fonts.
  Click to enable/disable Google Maps.
  Click to enable/disable video embeds.
  Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler