Maritim klynge på Vestlandet viser vei når verdens første utslippsfrie offshoreskip VIKING ENERGY lanseres i Bergen
Skipet som er eid og drevet av rederiet Eidesvik viser at den maritime næringen nå tar sats for å kutte klimautslippene. Med en prislapp på 230 millioner kroner, der EU Horizon går inn med støtte på 100 millioner kroner, skal Viking Energy bli utslippsfrie.Equinor, som er befrakter av skipet, går inn med samme beløpet i prosjektet og viser ansvar i en tid hvor man trenger aktører som tørr å sette hårete mål. Prosjektet viser at den maritime næringen virkelig tar miljøutfordringene seriøst. Det er rederiet Eidesvik Offshore, NCE Maritime CleanTech, Prototech AS, Equinor, Wärtsila og ti andre selskap som står bak prosjektet.
Skipet går i dag på flytende naturgass. Den største endringen av skipet vil være en ettermontering av en brenselcelle drevet av ammoniakk.
Når man bruker ammoniakk i brenselceller vil det kun slippes ut ren nitrogen og vann fremstilt på fornybar energi. Legger man til at ammoniakken vil være fremstilt av fornybare kilder, så er dette helt grønt, sier Bernt Skeie, administrerende direktør i Prototech AS.
Prototech er lokalisert i Bergen og har tidligere levert utstyr og løsninger til romfart industrien. Med dette prosjekter overfører selskapet kunnskap og teknolog «from space to the seven seas».
Eidesvik ved Adm. Dir. Jan Fredrik Meling snakket varmt om samarbeide selskapet har hatt med Equinor. Med en felles historie som spenner seg over 40 år , vil dette bli det første skipet som kan gå på ammoniakk. Viking Energy har i 17 år fraktet forsyninger ut til Equinor sine innretninger og vil fortsette med det etter de blir utslippsfrie.
From offshore to deepsea
Skip som skal seile lengre distanser, trenger en så stor mengde energi det holder ikke med batterier eller hydrogen. Hege Økland, administrerende direktør i NCE, Maritime CleanTech, sier til NRK at man har sett på helt nye drivstoffmuligheter som ammoniakk, for å få den mest effektive løsningen. Det nye energisystemet vil gjøre det mulig for skipet å seile på rent drivstoff i opptil 3000 timer hvert år. Denne teknologien vil også muliggjøre at større skip kan seile over store distanser uten utslipp.
Vestlandet som teknologilaboratorium for Norge og verden
Politikere og samfunnet krever endringer fra næringene slik vi kjenner de i dag. Globale utfordringer betyr at den maritime næringen må være innovative og omstillingsdyktige. I 2018 vedtok FNs Sjøfartsorganisasjon (IMO) at klimautslippene fra skipsfarten skal reduseres med 50 prosent innen 2050 fra nivået i 2008. Klimaminister Ola Elvestuen drar frem prosjektet som et glitrende bevis på hvordan rederi, leverandør og befrakter som går i takt.
«Dette er globale nyheter som vil få global betydning».
Avslutningsvis spør Klimaministeren Ola Elvestuen om det finnes noen region i verden som er så fremoverlent og innovativ innenfor maritim næring og innovasjon som klyngen på Vestlandet? Vi lokale er mindre undrende, men vi driver ikke med skryt. I dag er vi bare stolt! Stolt av Eidesvik, av Equinor, av lokale utstyrsleverandører og av Hege Økland i NCE Maritime Cleantech. Enkeltpersoner og aktører som står på barrikadene, er spydspiss og viser retning i det grønne skiftet.