Kommentar: Motvind for Havbyen

Kommentar: Motvind for Havbyen

Kommentar: Motvind for Havbyen 2048 1365 Maritime Bergen

«Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) bør ikke ta initiativet til å flytte Fiskeridirektortatets hovedkontor i Bergen. Det er ingen god løsning for hav-nasjonen Norge», skriver daglig leder Sigvald Sveinbjørnsson i Maritime Bergen. Foto: Emil Bremnes / Nærings- og fiskeridepartementet

Bergen må gå på barrikadene for hovedkontorene. Det er også i nasjonens interesse, skriver daglig leder Sigvald Sveinbjørnsson.

De siste ukene har vi fått lese i avisen at hovedkontoret til Fiskeridirektoratet er i spill. Direktoratet har sitt offisielle og formelle hovedsete i Bergen. Men fiskeridirektør Frank Bakke Jensen har sitt daglige virke i Tromsø, og under hans ledelse har ledelsesfunksjoner i direktoratet blitt «desentralisert».

Selv om regjeringen har kommet med lovnader om at hovedkontoret skal forbli i Bergen, er det mye som tyder på at dette mest er på papiret. Toppledelsen vil nemlig bli fordelt på Tromsø, Bodø og Bergen. Og, som Bergens Tidende kunne avsløre i februar: Regjeringen har sendt klare signaler på at nyansettelser skal komme til Tromsø og Bodø – ikke Bergen.

Det virker ganske åpenbart at hovedkontoret til Fiskeridirektoratet er på full fart vekk fra Bergen, selv om det ikke er formelt. DNB opererte i mange år med samme logikk: Norges største bank hadde per vedtak sitt hovedkontor med postnummer 5000, men beslutningene ble tatt i Oslo. Det samme må ikke skje med Fiskeridirektoratet.

Bergen har verdensledende rederier i Bergen, noe som har gitt grobunn for svært sterke fagmiljøer innen leverandørindustri, forsikring og rådgivning. Til sammen er dette blitt en svært viktig klynge for Bergen. Det samme skjer innen havbruk. Flere av verdens største sjømatselskap tar sine beslutninger i Bergen. Det gir også grobunn for leverandørindustri og tjenesteleverandører, som har unike fordeler når de skal utvikle seg.

Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet går rett inn i dette maritime økosystemet, som til sammen utgjør grunnstammen av næringslivet her vi bor. Det er rundt 1400 arbeidsplasser direkte knyttet til forskning og forvaltning av våre marine og maritime ressurser i Bergen alene. Forsvinner disse, forvitrer en viktig bunnplanke i Havbyen og for Vestlandets evne til å skape velstand og vekst.

Det er ikke gode nyheter for Bergen, men også dårlig nytt for Norge. Fortsetter denne trenden, som har vedvart uten stopp de siste tiårene, vil det eneste komplette arbeidsmarkedet i nasjonen befinne seg i Oslo. Bare der i Oslo vil det være en god blanding av private bedrifter, sterke kunnskapsinstitusjoner og forvaltningsmiljøer som kan tilby kompetente mennesker muligheter for vekst og utvikling.

«Hvis Vestlandet lykkes, lykkes Norge», sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han drev valgkamp for å vinne regjeringsmakten. Regjeringen bør derfor ikke ligge kvist i veien, noe de effektivt gjør ved å flytte viktige institusjoner og hovedkontor fra Bergen.

 

 

 

 

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

  Personvernerklæring for Maritime Bergen

  Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

  Les mer

  Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
  Click to enable/disable Google Fonts.
  Click to enable/disable Google Maps.
  Click to enable/disable video embeds.
  Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler