Ny handelsavtale: Markedsmuligheter i India

Ny handelsavtale: Markedsmuligheter i India

Ny handelsavtale: Markedsmuligheter i India 1920 1440 Maritime Bergen

Besøket fra representanter fra det indiske skipsfartsdepartementet, verftsindustrien og føderale havner i Bergen 10. mai markerer en milepæl i det økende norsk-indiske maritime samarbeidet. Med India som en økonomisk gigant med stor satsing på grønn omstilling, og Norges ledende ekspertise innen maritim teknologi, åpnes det opp for spennende muligheter for bærekraftig utvikling og partnerskap.

I mars inngikk Norge og de andre EFTA-landene en historisk handelsavtale med India som vil sikre nulltoll på nesten all norsk eksport til India. Fredag 10. mai var representanter fra det indiske skipsfartsdepartementet, verftsindustrien og føderale havner samlet til et seminar i Frescohallen om markedsmuligheter i India for maritime bedrifter. I regi av Innovasjon Norge og Maritime Bergen, var hele 19 ulike aktører fra den maritime sektoren til stede.

Som verdens mest folkerike land og en raskt voksende økonomi, ligger India an til å etablere seg som verdens tredje største økonomi. India har satt seg ambisiøse klimamål med mål om 45% reduksjon av karbonintensitet i BNP innen 2030 og nullutslipp innen 2070. Med en historisk frihandelsavtale på plass, er det store markedsmuligheter for norske bedrifter.

Daglig leder i Maritime Bergen, Sigvald Sveinbjørnsson ledet seminaret, og pekte på et godt samarbeid i den maritime klyngen som nøkkelen til den maritime suksessen i Bergen og Vestland. I regionen samarbeider alle ledd i den maritime verdikjeden – fra skipsrederier, industri og teknologi til bank- og forsikring, akademia og forskningsinstitusjoner, mot et felles mål: å være ledende i den globale konkurransen. Direktør for Innovasjon Norge i Vestland, Aslak Sverdrup fortalte om hvordan regionen legger til rette for at bedrifter kan satse internasjonalt.

«Det kan være smart å følge med på hva som skjer i India. Landet har ikke bare gått forbi Kina i folketall, de har også tatt mål av seg å bli et alternativ til Kina i det geopolitiske bildet. De er svært interessert i maritim industri og ambisiøse vekstplaner, kombinert med veldig tydelige utslippsmål», sa Sigvald Sveinbjørnsson, daglig leder i Maritime Bergen.

Generalkonsul Arne Jan Flølo ved det norske generalkonsulatet i Mumbai viste til at Norge har en lang maritim historie i Mumbai. Additional Secretary ved Ministry of Ports, Shipping and Waterways, Shri Rajesh Kumar Sinha ledet den indiske delegasjonen under Bergensbesøket. På seminaret ga Sinha god innsikt i den maritime sektoren og planlagte initiativer og investeringer fra indiske myndigheter.

Additional Secretary ved Ministry of Ports, Shipping and Waterways, Shri Rajesh Kumar Sinha. Foto: Maren Kristine Grønnerød.

Direktør for Innovasjon Norge i India og handelsråd ved den norske ambassaden i New Dehli, Cristian Valdes Carter kunne fortelle at hele 130 norske selskaper opererer i India. Gjennom Klimainvesteringsfondet har det dessuten blitt investert omtrent 230 millioner amerikanske dollar i grønne energiprosjekter.

Carter presiserte at dersom verden skal lykkes med den grønne omstillingen, må India lykkes. 

Direktør for Innovasjon Norge i India og handelsråd ved den norske ambassaden i New Dehli, Cristian Valdes Carter. Foto: Maren Kristine Grønnerød.

Daglig leder i Bergens Rederiforening, Trygve C. Nøkleby ga de besøkende en innføring i den norske flåten og hovedutfordringene som bransjen står overfor, både tilknyttet geopolitikk, klima, miljø og kompetanse. CEO i Kristian Gerhard Jebsen Skisrederi, Ørjan Lunde representerte rederisiden, og uttrykte at etter «the lost decade of shipping» så ser rederinæringen frem til å øke aktiviteten igjen.

Leverandørsiden i den maritime næringen var representert ved Head of Sales – Marine i Bergen Engines, Kjell Harloff og Head of Projects i Plug ved Christian Moe. En rekke indiske skip har motorer fra Bergen Engines, blant annet tre av skipene til den indiske kystvakten, kunne Harloff fortelle. I løpet av Bergens-besøket har den indiske delegasjonen besøkt Plug sine installasjoner i Bergen havn. På seminaret ga Moe en dypere presentasjon av Plug sine løsninger.

«Dersom du er interessert i hva som skjer i India, kontakt oss gjerne så kan vi hjelpe deg videre med gode kontakter i det norske virkemiddel-apparatet som norske myndigheter har i India.», avsluttet Sveinbjørnsson.

Etter seminaret ventet forfriskninger og snacks i Frescohallen.

Hold deg oppdatert med Maritime Bergens nyhetsliste HER: Maritime Bergen – The industrial shipping capital for å bli varslet neste gang vi inviterer – dette vil du ikke gå glipp av!

Tekst og foto: Maren Kristine Grønnerød

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

  Personvernerklæring for Maritime Bergen

  Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

  Les mer

  Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
  Click to enable/disable Google Fonts.
  Click to enable/disable Google Maps.
  Click to enable/disable video embeds.
  Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler