Nytt havnenknutepunkt I Bergensregionen?  

Nytt havnenknutepunkt I Bergensregionen?  

Nytt havnenknutepunkt I Bergensregionen?   638 468 Maritime Bergen

Tirsdag 20 november, arrangerte Maritime Bergen, CCB og Vest- Næringsråd halvdagsmøtetThe North Atlantic Gateway”- Nytt havneknutepunkt i Bergensregionen?

Med tre plattformer ruvende bare et steinkast unna CCBs lokaler på Ågotnes, loste næringspolitisk rådgiver i Maritime Bergen, Petter Haraldsen Haugland, 83 stykker fra næringslivet gjennom fem foredrag og en paneldebatt i CCBs lokaler på Ågotnes.

Lenge har debatten om å flytte godshavnen ut av Bergen sentrum preget lokalpolitikken og næringslivet i Bergensregionen. Mer spesifikt har man sett på mulighetene med å flytte havneknutepunktet fra dokken i Bergen sentrum til Ågotnes. Etter innledning av Petter Haraldsen Haugland,  prosjektleder og næringspolitisk rådgiver hos Maritime Bergen, inviterte vertene blant annet Fredrik Barth fra Vill Urbanisme, Håkon Iversen fra Cowi og Haute Taarneby fra Civitas for å se på mulighetene med å etablere en smart, effektiv og grønn havn på Ågotnes. Mulighetsstudien ble presentert i form av en tidslinje, hvorav Barth spådde havneankomst på Ågotnes allerede i 2025 og en videre utbygging av næringsparken mellom 2030-2040.

Bilde av presentasjon fra Fredrik Barth, Håkon Iversen og Haute Taarneby

Bilde av presentasjon fra Fredrik Barth fra Vill Urbanisme, Håkon Iversen fra Cowi og Haute Taarneby fra Civitas

“Ågotnes er det beste alternativet i regionen, da det er for lite plass i Bergen havn”, påpeker Barth under foredraget.

En stor del av debatten rundt flyttingen av godshavnen dreier seg rundt hvorvidt det er et bærekraftig tiltak eller ikke:

Mulighetsstudien viser at nox- utslippet vil gå noe opp, men dette kan motvirkes med å konstruere en effektiv, smart og grønn havn” forklarer Fredrik Barth fra Vill Urbanisme.

Etter presentasjonen av mulighetsstudiet, ble søkelyset rettet mot digitalisering av havtransport og mulighetene for en” smart” havn på Ågotnes. Michelle Williams, nåværende CEO for Grieg Logistic forklarte blandt annet hvordan samlokalisering av informasjon vil føre til bedre prosesser og et høyere informasjonsnivå innad i næringen.

Bilde av Michelle Williams, CEO Grieg Logistic

 ” AIS data, historiske anløpsdata og maskinlæring kan blandt annet informere om avvik, prediktere grunnstøtinger, beregne ankomsttid og vise raskeste rute på fartøyene” forklarer Williams under presentasjonen

Prosjektleder Jim Kvamme fra CCB Ship service var også til stede for å utdype hvilken kapasitet Ågotnes havn har og mulighetene som ligger i en mulig relokalisering.

“Vi kan tilby konkurransedyktige priser, rask respons, erfaring, service og kompetanse”poengterer Kvamme.

Mot slutten av dagen huset dagens andre rogalending CCB lokalene på Ågotnes. Merete Eik, nåværende havnedirektør for Stavanger Havn presenterte Stavanger sine erfaringer med å flytte godshavnen fra Stavanger sentrum til Risa vika, et prosjekt som ble gjennomført i 2004. Videre introduserte hun Westport, et terminalselskap som i likhet med Grieg star ønsker å tilby trygge, forutsigbare og miljøvennlige logistikkordninger.

 Bilde av Merete Eik, Havnedirektør Stavangerregionen Havn

Bilde av Merete Eik, Havnedirektør Stavangerregionen Havn

” Vi har inngått et samarbeid med Grieg Logistic om en grønn havneterminal. Vi ønsker” smart gate” og “smart Harbor”. Alt i alt en digital havn, forklarer Merete Eik.

“Vi får ingen smart by uten en smart havn” avslutter havnedirektøren.

Før arrangementet ble avsluttet med matservering og omvisning var det duket for paneldebatt. I tillegg til Merete Eik og Rikard Toft Ledang, daglig leder i Vest Næringsråd, var havnedirektør for Bergen Havn, Jonny Breivik, og Ove Trellevik, stortingsrepresentant (H) og tidligere ordfører i Sund. Her blir det blandt annet diskutert mulighetene med en fremtidsrettet havn og hvordan arealene i Bergen sentrum kan brukes til andre formål” som har mer behov for å ligge sentralt”.

Bergen, Johnny Breivik; Havnedirektør Bergen Havn, Merete Eik; Havnedirektør Stavangerregionen Havn og Ove Trellevik; Stortingsrepresentant og tidligere ordfører i Sund (H)

Bilde av paneldebatt med: Petter Haraldsen Haugland fra Maritime Bergen, Johnny Breivik; Havnedirektør Bergen Havn, Merete Eik; Havnedirektør Stavangerregionen Havn og Ove Trellevik; Stortingsrepresentant og tidligere ordfører i Sund (H)

“Det er viktig at vi har en by som Bergen. Men å bruke dokken i Bergen sentrum som noe annet enn logistikk vil gjøre Bergen by mer attraktiv. Vi trenger moderne og effektive havner, noe vi kan bygge i Ågotnes” avslutter Ove Trellevik.

Mot slutten fikk gjestene matservering fra Cornelius og omvisning rundt på dokken fra 1912.

 

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

  Personvernerklæring for Maritime Bergen

  Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

  Les mer

  Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
  Click to enable/disable Google Fonts.
  Click to enable/disable Google Maps.
  Click to enable/disable video embeds.
  Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler