Den lange veien tilbake

Den lange veien tilbake

Den lange veien tilbake 719 412 Maritime Bergen

Vestlandsindeksen er en kvartalsvis temperaturmåler på Vestlandets næringsliv utarbeidet av Sparebanken Vest. I 3. kvartal gjør Vestlandsindeksen et dypdykk i maritim næring. Der den ferske indeksen viser en markant resultatoppgang for næringslivet på Vestlandet, ser vi at maritim næring ennå har utfordringer.

Korona-krisen rammet, og preger fortsatt, næringslivet på Vestlandet nådeløst.  Likevel ser vi at resultatindeksen gjør sitt største hopp noensinne, med 43,4 til 55,1, for 3. kvartal.

– Nedturen er i ferd med å snu, men samtidig må vi huske på at resultatindeksen fremdeles er et godt stykke under sitt historiske gjennomsnitt på 64,6, sier Ragnhild Fresvik, konserndirektør for bedriftsmarked i Sparebanken Vest.

Bilde hentet fra Sparebanken Vest sine sider

Negativ markedsutvikling

Ved inngangen av 2020 meldte over 50 prosent i den maritime klyngen at de forventet økt lønnsomhet samt nyansettelser (Maritimt Barometer). Dessverre har Covid-19 sammen med oljeprisfallet endret fremtidsutsiktene markant. Dette blir også fremhevet I Vestlandsindeksen, hvor en av tre bedrifter innen maritim næring rapporterer inn negativ markedsutvikling.

Bilde hentet fra Sparebanken Vest sine sider

Det er stor usikkerhet blant hele 40 prosent av maritime bedrifter når det kommer til om det vil være tilstrekkelig arbeid som vil gjøre at de permitterte kan kalles tilbake.

Arbeidsplasser må sikres

Hos de mindre bedriftene er det om lag 22 prosent som planlegger permitteringer eller oppsigelser. Tallet runder 50 prosent hos de største bedriftene.

Konserndirektøren sier på spvnyheter.no at

Forventningene til sysselsetting er noe svakere enn vi skulle ønske. Dette er noe av det vi er mest opptatt av fremover – vi må ivareta arbeidsplasser og sikre kompetanse.

Om Vestlandsindeksen i Dagens Næringsliv: Vestlandsindeksen klatrer oppover etter rekordfall, men det er fortsatt stor usikkerhet: – Noen næringer står overfor strukturelle endringer

– Dette er Norges nest største eksportnæring – og en næring som har betydelige internasjonale muligheter i grønne skiftet. Det er utrolig viktig at vi sikrer aktiviteten i denne næringen slik at vi klarer å ivareta den viktige kompetansen som vi har der, kommenterer Ragnhild Fresvik.

– Det er også interessant å se at dobbelt så mange bedrifter i den maritime næringen, sett opp mot totalen av alle bedrifter, sier at korona-krisen har gjort at de planlegger å investere i nye forretningsområder, legger hun til.

Det er her på Norges vestkyst at den grønne omstillingen i maritim næring skal skjer, mener Siv Remøy-Vangen, daglig leder i Maritime Bergen.

«In the midst of chaos there is also opportunity»

Maritim næring står ovenfor vår tids største krise; klimakrisen. En krise som vil medføre store endringer i måten vi operer og drifter skip og selskapene på.

Hvis den maritime klyngen på Vestlandet skal ha en spydspiss-rolle i fremtiden, er vi avhengig av statlige tiltak som stimulerer til aktivitet. Stat og fylke har viktige roller når vi skal dra i gang omstillingen til nye energikilder, sier Remøy-Vangen.

Maritime Bergen har igjennom hele krisen hatt tett dialog med fylke og stat, hvor også Bergen Kommune er tett på næringen. Vi opplever at det er stort fokus om å ivareta kompetansen, og bistå i omstillingen vi står ovenfor. Maritime Bergen vil derfor fortsette å jobbe konstruktivt på vegne av våre medlemmer og på vege av klyngen her på Vestlandet. V

Vestlandsindeksen er et utrolig nyttige verktøy for oss når vi snakker med lokale og sentrale politikere, den gir kvantitativ så vel som kvalitativ temperaturmåler for bæringen og bekrefter tilbakemeldingen i fra våre medlemmer, avslutter Remøy-Vangen

Hele saken kan leses på Sparebanken Vest sine nettsider.

 

 

 

 

 

 

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

Personvernerklæring for Maritime Bergen

Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

Les mer

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler