Digital historievandring

Digital historievandring

Digital historievandring 386 304 Maritime Bergen

For å guide Bergenserne rundt i vår sjøfartshistorie, laget Maritime Bergen i 2016 en egen app sammen med Bergens Sjøfartsmuseum. Nå har andre kommuner og byer kastet seg på med egne ruter, og vi presenterer Stavanger kommune!

Maritim vandring er kort fortalt en digital guide som tar deg med på historiske, maritime reiser med poster som består av bygninger, fartøy og steder med spesiell historisk, maritim verdi. Bergens Sjøfartsmuseum holder «analoge» byvandringer et par ganger i året for byens befolkning. I tillegg tilbys det vandringer for skoler og klasser, der elevene kan arbeide med kompetansemål i læreplanen, på en aktiv måte.

Maritime Bergen mente at denne byvandringen burde man ha tilgang til også utenfor museets åpningstider – vi ville gi byens innbyggere og besøkende en gratis reklamefri guide som viser frem vår maritime historie. Maritim Byvandringsapp så dermed dagens lys. Prosessen fra planlegging til implementering hopper vi over her.

Maritim Byvandring gjorde seg bemerket utenfor Bergens kommunegrense og Austevoll ville også være med. De fikk en helt egen rute og vi måtte selvsagt da endre app-navnet til Maritim Vandring.

Våren 2020 ble vi kontaktet av Stavanger som viste interesse for vandringen. Program for områderegulering i sentrale Hillevåg arbeider med stedsutvikling. Et av tiltakene er å presentere Hillevåg til innbyggere og besøkende i en løype eller vandring. Både Maritime Bergen og Bergens Sjøfartsmuseum ble begeistret over engasjementet og lot selvsagt Stavanger bli med på moroa!

Anne Kristine Bratteli, vår samarbeidspartner i Stavanger mener at appen er et løft for bydelen.

Foto: Jeanette Larsen

Hillevåg sin historie er en skjult perle. De historiske røttene og den historiske dimensjonen som formidles gjennom løypa vil forhåpentligvis prege forestillingen om Hillevåg og gi et positivt bilde av stedet, sier Bratteli

 

Da Anne Kristine fikk oppgaven med å lage en løype i Hillevåg, var planen at det skulle være en fysisk løype med merking i terrenget. I tillegg skulle løypen kobles opp til en digital plattform for utfyllende informasjon.

Det viste seg snart at god løypemerking og vedlikehold av merkingen i sentrale Hillevåg bød på utfordringer. Trafikksikkerhet og bruk av småveier forsterket utfordringen. Både jernbanen og hovedveien går rett gjennom Hillevåg.

Gleden var stor da jeg oppdaget Maritim Vandring i Bergen. Jeg ble imponert over den brukervennlige løsningen og håpet på at Stavanger kommune kunne få til noe lignende.

-Maritime Bergen var svært imøtekommende da jeg spurte om vi kunne få legge inn en løype i deres app. Løypen Historiske Hillevåg ble utarbeidet og våre samarbeidspartnere i Bergen digitaliserte løypen, sier Anne Kristine

Løypen i Hillevåg er altså å finne på smarttelefonen, som alle løypene i Bergen og Austevoll. Imidlertid vil noen få skilt vil bli satt opp i Hillevåg i tillegg. Skiltene vil fange opp noe av innholdet i den digitale løypen, vise logoen til Maritim Vandring og gi veiledning til bruk av appen. Skiltene vil bli satt opp i parker og grønne områder, som er en del av stedsutviklingen i det nye Hillevåg.

Maritime Bergen synes det er utrolig flott at flere blir med på Maritim Vandring. På denne måten går vi sammen om én app, i stedet for å ha flere og konkurrere om publikum, i tillegg samarbeider vi om å formidle vår alles sjøfartshistorie.

«OPPSKRIFT»

 1. Appen lastes ned i Google Play eller App Store / http://www.maritimvandring.no/
 2. Appen velger lokasjonen nærmest deg, og presenterer rutene i området. (du kan endre kommune eller by oppe i høyre hjørne)
 3. Når du velger en av rutene får du opp et kart som viser de ulike postene. Du kan velge å snu ruten slik at du starter i den enden som er nærmest deg.
 4. Hver post presenteres med bilde og tekst, og dukker automatisk opp i appen når du er like ved.

 

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

  Personvernerklæring for Maritime Bergen

  Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

  Les mer

  Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
  Click to enable/disable Google Fonts.
  Click to enable/disable Google Maps.
  Click to enable/disable video embeds.
  Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler