Framo blir 50 prosents eier i oppdrettsprosjektet Stadionbasseng

Framo blir 50 prosents eier i oppdrettsprosjektet Stadionbasseng

Framo blir 50 prosents eier i oppdrettsprosjektet Stadionbasseng 2560 1440 Maritime Bergen

– Målet med Stadionbasseng er å eliminere problemer med lakselus, rømming og organisk avfall i tillegg til å gi laksen gode voksevilkår. Vi er svært glade for at Framo ønsker å investere i dette viktige prosjektet, sier Erlend Haugarvoll som er styreleder i Lingalaks og Stadion Laks –  selskapet bak Stadionbasseng prosjektet, i en pressemelding.

Den verdensledende pumpeprodusenten Framo kjøper seg inn og blir partner med opprettselskapet Lingalaks i selskapet Stadion Laks. Sammen skal de utvikle innovasjonsprosjektet Stadionbasseng som er et lukket flytende produksjonsanlegg for laks som er planlagt å stå ferdig i 2023.

– Målet med Stadionbasseng er å eliminere problemer med lakselus, rømming og organisk avfall i tillegg til å gi laksen gode voksevilkår. Vi er svært glade for at Framo ønsker å investere i dette viktige prosjektet, sier Erlend Haugarvoll, styreleder i Lingalaks og Stadion Laks som er selskapet bak Stadionbasseng prosjektet.

Et lukket, flytende, produksjonsbasseng
Framo og Lingalaks har nå inngått avtale om å eie 50 prosent hver i prosjektet som har fått tildelt utviklingskonsesjoner tilsvarende 1 849 tonn biomasse. Bassenget skal være en flytende, lukket gjennomstrømnings produksjonsenhet på 39 x 117 meter for oppdrett av laks. Sett ovenfra ser bassenget ut som et stadionanlegg – derav navnet.

– Vi deltar i dette prosjektet for å kunne utvikle og teste ny pumpeteknologi ute i feltet. Vår ekspertise er å flytte store mengder veske på en kontrollert måte. Målet er å bli den foretrukne leverandøren av pumpesystemer til havbruk over hele verden, sier Oddbjørn Jacobsen, direktør i Framo Innovation.

Innovasjonsprosjektet som kan løse store utfordringer
Anlegget skal kunne redusere eller totalt eliminere problemer med lakselus, rømming, sykdommer og alger, samt finne bedre måter å håndtere fôrrester og avfallsstoffer. Planen er at slammet og organisk avfall som fôrrester og avføring fra fisken, samles opp og blir utnyttet som en ressurs.

-Vi i Lingalaks jobber for å finne løsninger som kan gi best mulig fiskehelse og minimere belastningen for omgivelsene. Vi har jobbet med Stadionbasseng i 4 år, og ser nå frem til å sette det i drift i 2023. Blir det så bra som vi tror kan dette ha store positive effekter for fiskehelsen, sjømatproduksjon i fjordene og for hele oppdrettsbransjen, sier Erlend Haugarvoll, styreleder i Lingalaks og Stadion Laks.

Bassenget er planlagt produsert i Norge. Konseptet har en teknologi som sikrer at verdiskapning og arbeidsplasser fortsatt blir i landet, og at laksen forblir i sjøen i Norge, i stedet for å flyttes på land i utlandet

Verdensledende pumpeteknologi
Framo skal være ansvarlig for det komplette strømningssystemet. Dette inkluderer vanninntak fra ulike dyp, sirkulasjon i oppdrettsvolumet, slamfjerning og styringssystemer.

– Lukkede og delvis lukkede anlegg trenger store pumper for å skifte ut vannet og skape ideelle strømforhold. Dette er Framo sin ekspertise. Når vi vet at Alfa Laval, våre eiere, er verdensledende innen slam- og vannbehandling, er det liten tvil om at dette er et godt utgangspunkt for et fruktbart partnerskap, sier Martijn Bergink, administrerende direktør i Framo AS.

Dere finner også mer informasjon om prosjektet på www.stadionlaks.no

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

Personvernerklæring for Maritime Bergen

Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

Les mer

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler