I samarbeid med Norwegian Electric Systems og DnB inviterte vi nok en gang til HAVtech i NES sine nyoppussede hovedkontor i Bergen.
Over 80 gjester fra maritim næring tok turen til Godvik for å få med seg innsiktsfulle innlegg og gode panelsamtaler da vi stilte følgende spørsmål:
- Hvordan navigerer vi i geopolitisk og økonomisk usikkerhet?
- Hvilke investeringer trengs for å sikre langsiktig bærekraft?
- Hvilke teknologier gir virkelig resultater i dag – og hvilke trenger fortsatt tid?
Administrerende direktør i Norsk Industri, Harald Solberg, snakket om hva som er på horisonten fremover og fortalte at industripolitikk er høyt på agendaen. Globaliseringen settes i revers og vi går mot en mer interessestyrt verden.
I dette er Norge tross alt godt stilt med sin sentrale beliggenhet i nord og vi er en industrinasjon – 40 % av all Europas aluminium produseres i Norge. Solberg viste også til bekymringer med blant annet Donald Trump sin tollpolitikk og hvordan det kan slå ut. Enda større bekymring er det for angrepet på verdisettet mot blant annet akademia, forskning og media.
Rekruttering og kompetanse blir en utfordring fremover og vi må sikre at vi rekrutterer gode folk til maritim næring samtidig som vi styrker kompetanse hos ansatte i bedriftene.
Magnus Piene fra DnB Markets redegjorde for grønne obligasjonslån og markedet for bærekraftig finans. Selv om aksjekursene til «grønne selskap» har vært under hardt press de siste månedene, og mye av hypen rundt ESG har lagt seg, så er det god fart i markedet for grønne lån, noe de som trengte finansiering burde merke seg.
Da direktør for internasjonalisering og klima i Norges Rederiforbund, Helene Tofte gikk på scenen fikk vi et lite innblikk i hva som skjedde bak lukkede dører hos IMO i møtet om skipsfartens klimaarbeid. Det ble et høydramatisk møte da USA forlot forhandlingene og sendte et «demarch», som betyr at de forlater møte og vurderer mottiltak dersom forslaget rammer USA sine interesser.
Til tross for USA sitt forsøk på å trenere prosessen, ble det inngått en historisk klimaavtale og regelverk, og i dette arbeidet bidrog Norge sterkt i førersete. I oktober skal avtalen gjennom ny avstemming for endelig godkjenning. Avtalen ble ikke helt som man hadde ønsket, men det er en riktig utvikling og et godt utgangspunkt for å jobbe videre, meldte Tofte.
Jesper Skjong er analytiker i skipsmeglerhuset Fearnley Offshore Supply, og delte en svært spennende markedsoppdatering for supply-markedet. Han rådet forsamlingen til å ikke blande sammen scenarier for aktivitet i olje- og gassmarkedet med prognoser. Selv om verden skulle klare å gå til netto null i 2050, så vil det likevel kreve at det åpnes nye olje- og gassfelt offshore.
De kjente offshore oljefeltene som ikke er utviklet har også en god prosjektkostnad, majoriteten vil gå «break even» på en oljepris på 50 dollar fatet. Med andre ord: Det vil være etterspørsel etter fartøy som betjener offshore olje- og gass i mange, mange år fremover, i tillegg til den økte etterspørselen etter skip knyttet til offshore vindmøller.
Ordreboken for denne type skip er rett og slett ute av balanse. Det bygges for lite og den eksisterende flåten blir eldre og eldre.
Etter foredragene var det to paneler: Et panel om rammebetingelser & finansiering og et panel om teknologi.
Et tilbakevendende tema på tvers av foredragene og panelene var at den maritime næringen ikke kan vente på «perfekte» betingelser for å investere i grønnere løsninger – selskaper må handle nå, balansere risiko og langsiktig visjon.
Vi trenger at både offentlig og privat sektor våger – selv i usikre tider – hvis vi skal låse opp den grønne omstillingen i stor skala.
Helene Tofte, Direktør for internasjonalisering og klima, Norges Rederiforbund.
Etter siste panel var det duket for omvisning som inkluderte demonstrasjoner av DC sentralbord, RAVEN INS (Integrated Navigation System), og en visuell fremvisning av kraft-, automatiserings- og navigasjonssystemene deres som driver skiftet mot null.
Kvelden ble avsluttet med deilig mat, drikke og gode samtaler rundt bordet.
Alle bilder krediteres Norwegian Electric Systems og Simen Aarli.