Hvordan unngå konflikt?

Hvordan unngå konflikt?

Hvordan unngå konflikt? 2560 1920 Maritime Bergen

Målet var å gi deltakerne svaret på dette spørsmålet da Wikborg Rein holdt kurs i HR-juss for Maritime Bergen sitt HR-forum.

I tillegg til de faste medlemmene av HR-forum, nemlig de som jobber daglig med HR i sitt rederi, var det mulig å ta med seg interesserte kollegaer på dagens kurs. Dette var det mange som benyttet seg av.

I fine lokaler, med utsikt over blomstrende kirsebærtrær rundt Lille Lungegårdsvann, gikk Kamilla, Fredrik og Elisabeth fra Wikborg Rein gjennom HR-juss på en interessant og lettfattelig måte.

Temaene som ble presentert og diskutert var ansettelsesprosesser og ansettelsesavtaler, oppsigelse og arbeidstakers forhold, omorganisering og sykefravær.

Fredrik Gisholt, som er partner i Wikborg Rein startet kurset med å informere at de gangene det «går galt» i saker, så er det saksbehandlingen som stort sett har kommet for sent i gang.

Juss kan som kjent være et noe komplisert område. For å kompliser ting ytterligere, så er det ulike regler i for eksempel midlertidig ansatte av arbeidstakere på kontor kontra på skip.

Enhver arbeidsavtale vil tolkes i arbeidsgivers disfavør om det er tvil.

Elisabeth og Fredrik, Wikborg Rein

Arbeidsavtalen er alltid en frivillig avtale, men det er svært sjeldent arbeidstaker som lager denne. Det er dog noen krav om hva avtalen skal inneholder. For eksempel skal avtalen være skriftlig. Flere andre gode innspill kom på hva som skal og bør være med i en arbeidsavtale. Både for å beskytte arbeidstaker og -giver i en mulig fremtidig konflikt.

Når det kommer til ansatte om bord på skip, så er det flaggstaten bestemmer lønns- og arbeidsvilkår. Arbeidsavtalen må likevel følge en egen mal ansatt av Sjøfartsdirektoratet. Norske lønns- og arbeidsvilkår gjelder også på NIS-skip med mindre det foreligger tariffavtale. En tariffavtale er mellom arbeidsgiver og fagforening (ikke direkte arbeidstaker).

Det er forventet et nytt lovforslag med krav til norske vilkår også på NIS- skip og utenlandske skip i norsk farvann, noe som blir mulig vedtatt høsten 2023. Når det kommer til spørsmålet om hva som er norske lønns- og arbeidsvilkår, så forventes dette å komme i forskriftsform

Det var mye relevant og interessant som kom frem gjennom kurset til Wikborg Rein, og vi gleder oss til å høre mer etter hvert som nye lover og forskrifter blir vedtatt og vi igjen trenger en oppdatering.

 

 

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

  Personvernerklæring for Maritime Bergen

  Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

  Les mer

  Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
  Click to enable/disable Google Fonts.
  Click to enable/disable Google Maps.
  Click to enable/disable video embeds.
  Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler