Juratiden er snart over

Juratiden er snart over

Juratiden er snart over 850 567 Maritime Bergen

Fra diesel til gass. Fra ammoniakk og naturgass til hydrogen. Siden 1983 har Bergen Engines forsket på gassdrift av skip. De kan bli en betydelig aktør i dekarboniseringen av skipsfarten.

Rolls-Royce-selskapet Bergen Engines jobber med å finne metoder å kunne blande hydrogen med naturgass i sine motorer. Målet er å være i stand til å bygge om eksisterende gassmotorer til å tåle opp til 60 prosent H2. Nybygde motorer har Bergen Engines som mål at skal gå på rent hydrogen.

Vi rykker vekk fra dinosaurstempelet og står på stigbrettet til nullutslipp, sier utviklingssjef i Bergen Engines Thor Humerfelt til TU.

Foreløpig testes nyvinningen ut på land. Det finnes ulike gasskraftverk driftet av utstyr levert av motorprodusenten rundt om i verden. Blant annet i byen Rzeszów i Polen får 18.000 innbyggere varme fra et naturgassdrevet kraftverk med Rolls-Royce-motorer. 

Landanlegg er lettere å følge opp et anlegg om bord på skip og nå skal en Belgisk tomatprodusent få teste ut Bergen Engines nyeste B36:45-motor.

Foto: Bergen Engines

Om motorutvikleren klare å omforme dagens LNG-motorer slik at de kan benytte en hydrogenblanding eller gå på ren ammoniakk vil Bergen Engines være et levende eksempel på at LNG er et viktig skritt mot en fremtid med grønnere shipping.

Grunnen til at LNG, liquefied natural gas, kun er et skritt på veien og ikke det endelige målet er blant annet for at en LNG-motor «kun» senker CO2-utslippet med opp til 30 prosent.

IMO satte som krav i 2018 at samtlige skip i verden skal redusere sine utslipp med 50 prosent innen 2050. Motorfabrikken jobber tett med blant andre norske industripartnere og norsk akademia, og produserer, monterer og tester utstyret sitt selv – alt for å bidra til å dekarbonisere skipsfarten.

 

Foto forsidebilde: Anna-Julia Granberg

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

  Personvernerklæring for Maritime Bergen

  Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

  Les mer

  Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
  Click to enable/disable Google Fonts.
  Click to enable/disable Google Maps.
  Click to enable/disable video embeds.
  Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler