Mentormøte for kvinner

Mentormøte for kvinner

Mentormøte for kvinner Maritime Bergen

Nå skal erfarne shippingkvinner i Bergen veilede de yngre jentene i bransjen. Mentormøtet skal bidra til flere kvinner på topp.

– Selv om det stadig blir flere kvinner i vår bransje, mener jeg at et mentorprogram har stort potensiale og nytteverdi, sier administrerende direktør Siri Hatland i Fraktefartøyenes Rederiforening.

Sammen med Dyveke Meland, meglerassistent i sjøforsikringsmeglerforetaket Henschien Insurance Services, tar hun varmt imot oss på styrerommet i Nykirkeallmenningen. Her henger bilder av de tidligere styreformenn og administrerende direktører i Fraktefartøyenes Rederiforening – alle menn.

– Jeg har jobbet her i 30 år og det er ikke tvil om at rederibransjen er en mannsdominert sektor, men jeg har aldri følt på det såkalte glasstaket der man mener at kvinner ikke kommer opp og frem på grunn av usynlige barrierer, sier Siri Hatland.
Likevel understreker Hatland, som har vært administrerende direktør siden 2001, viktigheten av både å legge til rette for og delta i de ulike kvinnenettverkene som finnes.

Et av nettverkene hun er med i er WISTA – Women’s International Shipping & Trading Association. Nylig startet WISTA Norway, i samarbeid med Youngship – en organisasjon for unge mennesker innen shipping – mentorprogrammet Maritime Meet Up for kvinner i Bergen. Her stiller erfarne shippingkvinner som Hatland som mentor for unge jenter i bransjen.

– Jeg ser på dette som en strålende mulighet for å bygge nettverk og er veldig fornøyd med mentoren min. Vi har så vidt begynt å bli kjent med hverandre, men har allerede satt opp klare mål for hva vi ønsker å oppnå i løpet av programmet, sier Dyveke Meland.
Som meglerspire er hun ganske alene om å være kvinne, og med en studieoppgave om nettopp damer i shipping i bagasjen, er hun klar over hvor viktig det er å bygge nettverk.

– Den maritime klyngen i Bergen har riktignok fostret en god del kvinnelige ledere, men jeg skulle gjerne sett at det var flere både innen megling, drift av skip og i lederroller i tilknyttede virksomheter, understreker Dyveke Meland.

Et av virkemidlene for å få opp kvinneandelen i maritime virksomheter er nettopp mentorprogrammer.
– I oppgaven min påviser jeg at mentorprogram eller det å ha tilgang til en innflytelsesrik mentor, kan være en pådriver for å motvirke et mulig glasstak for kvinner som har ambisjoner om høyere posisjoner. Et mentorforhold kan kompensere for eventuelle eksklusjoner fra et tradisjonelt sett mannsdominert – både formelt og uformelt – nettverk, sier Meland.

Og nettopp denne satsingen på kvinnenettverk er også Maritimt Forum Bergen opptatt av.
– Vi har arrangementer for ulike aldersgrupper som vi håper fører til at flere jenter velger maritimt. Kvinner i kuling og Et hav av muligheter er eksempler på slike arrangementer, sier daglig leder i Maritimt Forum Bergens-regionen, Susanne Rislå Andersen.
En kartlegging de gjorde i 2010 slo fast at tiltak rettet mot jenter måtte til for å få opp kvinneandelen i maritim næring. Nå vil de gjennomføre en undersøkelse for å se om arrangementene har bidratt til at flere jenter velger maritim utdanning eller søker seg arbeid i maritim næring.

– I løpet av våren sender vi undersøkelsen til alle som har deltatt på Et hav av muligheter de siste fem årene, og vi er selvsagt veldig spent på resultatet, fastslår Rislå Andersen som kan røpe at de har fått flere positive tilbakemeldinger allerede.
Og ser man på det sprudlende mentor-mentee-paret Hatland og Meland lover det godt for veien videre.

Tekst og foto: Hilde Sander Meling

 

 WISTA_Siri og Dyveke (1 of 1) (1)

 

Mentor Siri Hatland, administrerende direktør i Fraktefartøyenes Rederiforening, og mentee Dyveke Meland, meglerassistent i sjøforsikringsmeglerforetaket Henschien Insurance Services, er med på det nyoppstartede mentorprogrammet Maritime Meet Up i Bergen.

 

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

  Personvernerklæring for Maritime Bergen

  Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

  Les mer

  Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
  Click to enable/disable Google Fonts.
  Click to enable/disable Google Maps.
  Click to enable/disable video embeds.
  Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler