Negative endringer i oljebransjen påvirker rederiene

Negative endringer i oljebransjen påvirker rederiene

Negative endringer i oljebransjen påvirker rederiene Maritime Bergen
Foto: Farstad Shipping AS

Foto: Farstad Shipping AS

Negative endringene i oljebransjen fører til negative endringer for maritim næring.

Farstad Shipping AS, Eidesvik Offshore og Dof merker alle endringene. Spesielt med tanke på ordrebestillinger, fordi de opplever en oljebransje som står innenfor kostnadskutt. I tillegg skaper lavere oljepris bekymring i deler av offshore serviceskipsnæringen. Derfor sliter flere rederier med å ­finne oppdrag til for eksempel nye, subsea-båter.

Utsetter levering som konsekvens
Som resultat av dette venter Eidesvik Offshore et halvt år med å ta levering av sitt nye konstruksjonsskip fra Kleven Verft i Ulsteinvik. Det skyldes i følge Dagens Næringsliv markedssituasjonen for denne typen spesialfartøyer i kjølvannet av oljeselskapenes spareprogrammer.

Utleie lar seg vente på seg
Farstad Shipping, på den annen side, venter to nye subsea-båter neste år. Ingen av disse er utleid ennå. Til DN forteller Karl-Johan Bakken, administrerende direktør i Farstas Shipping,  at subsea markedet har forandret seg litt.

– Vi merker at aktørene i dag er mer avventende på grunn av spareprogrammene oljeselskapene har varslet og til dels iverksatt. Men det endrer ikke på det underliggende; fremover er det et stort behov for inspeksjons-, vedlikeholds- og reparasjonstjenester i forbindelse med olje- og gassvirksomheten offshore. Dette er nettopp den typen oppgaver våre skip er konstruert for, forteller Bakken.

For få forespørsler
Til DN forteller Mons S. Aase sjef i Dof at det er bemerkelsesverdig lite å hente i Nordsjøen. Videre beskriver Aas at han har aldri sett så få forespørsler på subsea-båter fra Statoil noen sinne.

–  Det er ikke bra at et selskap har 80 prosent av markedet alene. Sånn sett blir det akkurat det samme i Nordsjøen som i Brasil, der Petrobras har en tilsvarende rolle. Noe som viser hvor sårbart det hele er.

Skrevet av Henriette Munthe-Kaas
Mer om Shipping på DN finner kan du lese her

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

  Personvernerklæring for Maritime Bergen

  Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

  Les mer

  Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
  Click to enable/disable Google Fonts.
  Click to enable/disable Google Maps.
  Click to enable/disable video embeds.
  Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler